El diputat de la CUP Xavier Pellicer, en una roda de premsa aquest dijous al Parlament
El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha demanat al govern "un gir" en les causes contra manifestants (ACN/Arnald Prat)
Barcelona

L'acusació de la Generalitat en el cas Marcel Vivet obre una esquerda entre la CUP i ERC

La CUP i els comuns demanen la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, per la sentència contra l'activista de Badalona

RedaccióActualitzat

La sentència de 5 anys de presó per a Marcel Vivet, el jove independentista acusat d'haver fet un cop a un mosso amb un pal de bandera en una manifestació el 2018, ha provocat tensió entre ERC i la CUP.

El mateix dia que els advocats d'Alerta Solidària han denunciat que Mossos ha fet dues investigacions paral·leles dels mateixos fets, tant els cupaires com En comú Podem han demanat la compareixença urgent del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

La Generalitat estava personada en la causa i havia demanat 4 anys de presó per al jove activista badaloní.

Vivet va participar en la contramanifestació a una mobilització del sindicat policial Jusapol en què es va llançar pols de pintura com a les festes "holi" a la línia dels antiavalots dels Mossos.  

Declaració comuna de suport, interpretacions diferents

L'endemà de la decisió de l'Audiència de Barcelona, els grups independentistes i els comuns han aprovat una declaració al Parlament que demana al govern que es retiri de totes les acusacions contra encausats per manifestacions.

L'últim punt del text, però, té diferents interpretacions segons el partit.

Tots coincideixen a dir que la sentència és desproporcionada, com també ha afirmat la Conselleria d'Interior.

El matís és que la CUP-Guanyem reclama al govern que deixi de ser acusació en totes les causes, fins i tot quan un mosso sigui agredit, quan es tracta de manifestacions per expressar la llibertat d'expressió.

El diputat Xavier Pellicer ha apel·lat a l'acord ERC-CUP per a la investidura de Pere Aragonès i l'ha instat a demostrar "amb fets" que no hi ha persones "represaliades de primera i de segona":

"No només reiterem que s'ha de complir l'acord, sinó que s'ha d'anar més enllà. S'han de retirar totes les acusacions particulars de la Generalitat, s'ha d'acabar amb la doble imposició penal de les persones manifestants, que ja reben l'acusació per part de la Fiscalia."

 

La CUP també demana una investigació al cos de Mossos per saber si hi ha hagut més casos que un mateix agent, per una mateixa actuació, hagi denunciat més d'una persona. I en el cas de Marcel Vivet, vol que s'expulsi els agents i que el govern es querelli contra aquests mossos.

Per la seva banda, David Cid, diputat d'En Comú Podem, ha coincidit a demanar que la Generalitat es retiri de l'acusació particular "o, com a mínim, no es demanin penes de presó com s'han demanat fins ara" si la defensa recorre la sentència contra Vivet i el cas arriba a altres instàncies judicials.

I el diputat de Junts per Catalunya Josep Rius ha considerat que el text insta el govern "que revisi, i en aquest cas es retiri, de les acusacions particulars exercides, perquè es pugui exercir lliurement el dret de manifestació".

ERC diferencia si hi ha agents amb lesions

En canvi, des d'Esquerra han replicat que, ara per ara, amb la llei a la mà, la Generalitat ha de defensar els agents quan hi ha lesions. De fet, Esquerra manté que això és el que diu l'acord d'investidura amb els anticapitalistes.

L'acord d'investidura del març especifica:

"Retirada de les acusacions particulars contra participants en mobilitzacions socials i polítiques, exceptuant aquelles on hi hagi lesions a agents acreditades amb certificat mèdic. A les actuacions actuals i futures, la personació de la Generalitat es limitarà als casos de lesions acreditades, si s'escau, i se centrarà en el rescabalament de la responsabilitat civil en casos de lesions no lleus."

La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha afirmat que aquest és "un compromís que tenim des d'ERC i que té el govern actual i que, a més a més, hem pactat també amb l'acord entre ERC i la CUP i s'haurà de treballar perquè es pugui fer efectiu".

 

 

ARXIVAT A:
CUPEn comúJxCatIndependènciaMossos d'EsquadraJudicialPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut