L'activista pel clima Greta Thunberg a Juncker: "Sereu recordats com els malvats"
Greta Thunberg en una conferència organitzada pel Comitè Econòmic i Social Europeu (Reuters)

L'activista pel clima Greta Thunberg a Juncker: "Sereu recordats com els malvats"

L'adolescent sueca que ha començat les "vagues escolars pel clima" ha reclamat, en un acte a Brussel·les, més accions contra el canvi climàtic als polítics de tot el món

Actualitzat

L'activista de 16 anys Greta Thunberg ha advertit aquest dijous als polítics de tot el món que si no fan el que s'ha de fer per frenar el canvi climàtic, pasaran a la història com "els pitjors malvats de tots els temps" i el seu llegat serà "el fracàs més gran de la història humana". Ho ha fet a Brussel·les, en una conferència organitzada pel Comitè Econòmic i Social Europeu i davant del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

"Hem de centrar tota la nostra vida en el canvi climàtic, perquè si fracassem, tots els nostres èxits i progressos no hauran servit per a res. I tot el que quedarà del llegat dels nostres polítics serà el fracàs més gran de la història humana i seran recordats com els pitjors malvats de tots els temps, perquè hauran escollit no escoltar i no actuar."

"Sabem que la majoria de polítics no volen parlar amb nosaltres. Bé. Nosaltres tampoc volem parlar amb ells, volem que parlin amb els científics, que els escoltin. Perquè nosaltres repetim el que ells diuen i han estat dient durant dècades."

 

 

L'adolescent sueca, que ha creat les "vagues escolars pel clima" i que ha inspirat tota una generació a manifestar-se per reclamar accions efectives contra el canvi climàtic, ha defensat les seves vagues estudiantils apel·lant que "estan lluitant pel futur de tots".

"Alguns diuen que estem lluitant pel nostre futur, però no és cert. Estem lluitant pel futur de tothom. I si pensen que hem d'estar a l'escola, els suggerim que ocupin el nostre lloc als carrers. O millor, que s'hi uneixin per accelerar el procés."

"Ens estem perdent lliçons molt valuoses", ha afegit Thunberg referint-se als polítics que critiquen que els estudiants no van a escola per manifestar-se. Però els ha recordat que ells "han perdut dècades a través de la negociació i la inacció" i "el temps s'esgota".

"I com que el temps s'esgota, hem decidit actuar. Hem començat a arreglar el vostre embolic i no pararem fins que haguem acabat."

 

 

Amb Juncker seguint el seu discurs, l'adolescent ha assenyalat que la Unió Europea hauria d'elevar al 80% el seu objectiu de reduir les emissions de diòxid de carboni per al 2030. Un objectiu que ara mateix està fixat en el 40% per a aquell mateix any.

 

 

El president de la Comissió Europea li ha replicat que "havia lamentat que els joves no participessin més en aquest tipus de coses" i ha retret a la jove que, per estar en aquest acte, no ha anat a escola.

"Ens sembla bé que els joves es mobilitzin als carrers europeus per la protecció del clima. Aquest moviment està molt bé i em reconeixo en molts dels missatges. En els darrers anys he lamentat que els joves no participessin més en aquest tipus de coses. Jo només em manifestava els diumenges a la tarda i no durant l'horari escolar, com avui."

La jove li ha contestat que creia que "ha canviat de tema molt ràpid" i que no habia parlat gaire de la crisi climàtica, "cosa que és trista".

Ha recordat que, segons un informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC), el món està a 11 anys d'arribar a una situació "irreversible" que s'escapi del "control humà". Per evitar-ho, Greta Thunberg ha dit que "hi han d'haver canvis sense precedents en tots els aspectes de la societat durant la pròxima dècada".

"La gent ens diu que té l'esperança que els joves salvin el món, però no ho farem. Simplement no hi ha temps perquè creixem i estiguem al càrrec."


Catalunya se suma a les Fridays4Future

Aprofitant el viatge a la capital belga, aquest mateix dijous, Thunberg ha encapçalat una manifestació amb més de 10.000 estudians a Brussel·les.

 

A més a més, cada cop són més els estudiants d'arreu del món que se sumen a les seves mobilitzacions Fridays4Future de cada divendres (Divendres pel Futur). Catalunya està començant a sumar-s'hi. Els primers estudiants van ser a Girona i avui està prevista la primera concentració a Barcelona.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaCrisi climàtica
Anar al contingut