Una adolescent protesta a Londres contra el canvi climàtic (Reuters)
Una adolescent protesta a Londres contra el canvi climàtic (Reuters)
Brussel·les

"Joves pel clima", la revolució de la generació Z europea

Les ciutats europees són escenari setmanal de concentracions de milers d'adolescents, la majoria noies, que reclamen als polítics actuacions urgents per salvar el planeta

M. Josep MoyaActualitzat

Són joves entusiastes i compromesos d'entre 15 i 20 anys, preocupats pel seu futur, molt lligat a la salut del planeta. Segueixen l'exemple de la jove ambientalista sueca Greta Thunberg, portaveu d'un moviment que reclama amb contundència als líders mundials que actuïn per frenar el canvi climàtic.

Com Thunberg, milers d'estudiants europeus fan vaga un cop per setmana, deixen d'assistir a les classes a l'institut per demanar als seus governants que actuïn a favor del clima. A les concentracions, les noies són majoria i porten la iniciativa.

 

Les estudiants flamenques Anuna De Wever, de 17 anys, i Kyra Gantois, de 19, reuneixen cada dijous milers de joves per protestar pacíficament a Brussel·les contra el canvi climàtic.

 

Han arribat a mobilitzar més de 35.000 persones en un sol matí, gràcies a una convocatòria feta per Facebook en què animen altres joves a sortir al carrer per exigir als polítics actuacions concretes contra el canvi climàtic.

La primera de les manifestacions a Bèlgica es va fer el 10 de gener a Brussel·les i va congregar 3.000 persones. En setmanes posteriors, la xifra s'ha anat multiplicant: de 12.500 a 27.500 i, en l'última, a 35.000 estudiants.

L'ambient pacífic i festiu que es respira a les protestes d'aquests adolescents contrasta amb la contundència d'algunes pancartes que mostren missatges tan descoratjadors com "Per què em serveix estudiar la conjugació dels verbs en futur si no tindré futur?".

 

El moviment, batejat com a "Joves pel clima" a les xarxes socials és un moviment divers, amb joves de diverses ideologies, molts sense filiació política o que es reconeixen "apolítics", però convençuts que cal actuar junts en defensa del planeta i que units tenen prou força per fer "canviar les coses":

"No tenim cap color polític, ens volem desvincular de qualsevol partit, és important mostrar a tot el món que tots estem units en la lluita contra el canvi climàtic".

 

 

L'exemple dels suecs i els belgues el segueixen altres adolescents a tot Europa.

Divendres mateix, desenes de milers d'estudiants del Regne Unit es van manifestar davant el Parlament britànic per protestar per la inacció del govern contra el canvi climàtic.

El moviment "Joves pel clima" no ha tingut gaire impacte encara a Catalunya i a Espanya, com es pot veure en aquest mapa actualitzat de les vagues pel clima:


Altres joves denunciaven des de l'estació d'esquí de Port del Comte el perill que suposa el canvi climàtic per a infraestructures com aquesta:

 


 

ARXIVAT A:
Medi ambientUnió EuropeaCrisi climàtica
Anar al contingut