ANÀLISI

La victòria pòstuma de Mladic

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Nicolás Valle

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@NicolasValle
Actualitzat
El Tribunal Penal Internacional finalment jutjarà el braç executor dels pitjors crims comesos a Europa des de la Segona Guerra Mundial. El president de Sèrbia, Slobodan Milosevic, i el líder dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic, van ser els ideòlegs de la neteja, que buscava el somni de construir una gran pàtria per als eslaus ortodoxos basada en l'eliminació o deportació dels croats catòlics i els bosnians de religió musulmana. Però cap dels dos es van embrutar les sabates.

Ratko Mladic, en canvi, es va implicar totalment en l'execució del genocidi. Ho va fer amb entusiasme i precisió. Per eliminar 8.000 homes de Srebrenica cal una forta determinació, una tropa obedient, però també un poble, el serbi, anestesiat en el millor dels casos, còmplice en el pitjor. Amb la detenció de Ratko Mladic el poble serbi té l'oportunitat de fer net en la seva història, de començar a entendre que no hi ha pretextos que justifiquin els crims contra la humanitat comesos en nom d'una pàtria.

La comunitat internacional, per fi, completa la captura dels principals criminals de guerra encara en llibertat i està en disposició, per fi, de fer justícia a totes les víctimes. Karadzic i Mladic són a la presó... és la seva derrota, però les fronteres internes de Bòsnia, creades amb la neteja ètnica i santificades per Europa i els Estats Units, continuen vigents i aquesta és la victòria, malgrat tot, dels dos criminals serbis, aviat companys de cel·la.

Anar al contingut