La variant índia preocupa els viròlegs perquè pot "escapar-se parcialment de les vacunes"

A Catalunya hi ha més de dos milions de persones amb la pauta completa de vacunació contra la Covid i les més grans de 60 anys vacunades amb AstraZeneca rebran la segona dosi una setmana abans del que es preveia

Actualitzat

La variant índia del coronavirus és la que més preocupa ara mateix, com ha explicat a TV3 el president de la Societat Espanyola de Virologia, Albert Bosch, que també ha dit que s'ha vist que la vacunació ha de ser amb pauta completa perquè sigui realment efectiva.

"La variant índia és més ràpida, té més patogeneitat i també ha manifestat la possibilitat d'escapar-se parcialment a les vacunes", segons Albert Bosch.

Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia

Tot i això, el president de la Societat Espanyola de Virologia ha deixat clar que la vacuna també és útil amb aquesta variant: "No la frena, però no se sol desenvolupar amb gravetat en els individus que han rebut la pauta completa."

Bosch ha afegit que "aniran apareixent noves mutacions" i "anirem adequant les vacunes". També creu que "és esperable que ens anem revacunant, rebent recordatoris, com fem amb altres vacunes".

Avançar la segona dosi

En el cas de les persones d'entre 60 i 69 anys, s'ha decidit que hi hagi una separació entre les dues dosis d'AstraZeneca d'onze setmanes, una menys del que s'havia dit fins ara. Salut ha anunciat que la setmana que ve ja es podrà començar a demanar cita per rebre la segona punxada.

A la Comunitat de Madrid, també s'ha avançat la segona dosi d'AstraZeneca i el viceconseller de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, ho ha vinculat clarament a la "transmissió comunitària" de la variant índia o variant delta, amb la terminologia de l'Organització Mundial de la Salut.

Dos milions amb pauta completa

Segons les últimes dades del Departament de Salut, a Catalunya ja hi ha ha més de dos milions de persones que tenen la pauta completa de la vacunació contra la Covid: 2.012.019, el 25,7% de la població.

Pel que fa a la primera dosi, l'han rebuda un 42% del total, 3.292.199 persones.

Mentrestant, la situació de la pandèmia segueix estable, amb una incidència acumulada els últims 14 dies que es manté per sota de 100 casos cada 100.000 habitants, i la taxa de positivitat de les proves fetes s'estabilitza al 3,3%..

Als hospitals, baixa d'una quarantena el nombre d'ingressos i es redueix de 7 el de malalts de Covid a les unitats de cures intensives, on ara atenen 181 pacients.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut