Una mà amb guants transparents repara la vacuna
Amb dades del món real, la vacuna contra el VPH demostra una gran eficàcia

Confirmen que la vacuna del papil·loma redueix infeccions i risc de càncer cervical

La revisió de diversos estudis que impliquen 65 milions de persones demostra l'eficàcia de la vacuna contra el virus del papil·loma per reduir de manera significativa els casos de càncer cervical

Xavier DuranActualitzat

La vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) redueix de forma molt significativa les infeccions i les lesions que poden precedir al càncer cervical. Així ho conclou una revisió de vora 70 estudis que es publica a la revista The Lancet.

La vacuna contra el VPH va ser autoritzada el 2007 i a dia d'avui s'administra a 99 països i territoris i està en proves pilot o en procés d'introducció a uns quants més. Un metaestudi -revisió d'estudis publicats- fet fa uns anys ja havia constatat una disminució de casos en els dos tipus del VPH -anomenats 16 i 18- que causen la major part de càncers cervicals i els diagnòstics de berrugues anogenitals.

Però des d'aquell estudi diversos països s'han afegit a la llista dels que administren la vacuna i a més l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha ampliat l'edat a la qual recomana vacunar les noies. Ara és dels 9 als 14 anys.

Per això, un equip del Centre de Recerca de l'Hospital Universitari de Quebec i de la Universitat Laval, encapçalat per Mélanie Drolet, ha elaborat un nou metaestudi. En total, han analitzat 65 articles realitzats a 14 països d'ingressos alts i que en conjunt han dut a recollir dades de més de 60 milions de persones durant vuit anys.
 

Reducció significativa dels casos de càncer

Els resultats indiquen que la incidència del VPH 16 i del VPH 18, que en conjunt causen el 70% dels casos de càncer cervical, es va reduir significativament després de la vacunació. La disminució més gran es va donar entre les noies de 13 a 19 anys, grup en què es va reduir un 83%. En les dones de 20 a 24 anys la reducció va ser del 66%. En el cas de tres tipus més del VHP, es va observar una reducció del 54% en noies de 13 a 19 anys.

També hi va haver una reducció dels diagnòstics de berrugues anogenitals. Novament, la davallada més alta es va produir en el grup de noies més joves: un 67% en el grup de 15-19 anys. En les dones de 20 a 24 anys va ser del 54% i en les d'edats compreses entre 25 i 29 anys va ser del 31%. També va disminuir en nois: un 48% en el grup de 15 a 19 anys i un 32% en els homes de 20 a 24 anys. 

Pels autors, les dades demostren que la vacuna té un impacte gran i ràpid en els països que administren la vacuna a un grup d'edat més ampli i on cobreix la major part de la població. La disminució és més del doble en comparació amb països on no s'ha ampliat el marge d'edat per rebre la vacuna o la cobertura no és prou gran.

Aquestes evidències donen la raó a la posició actual de l'OMS, segons afirma Mélanie Drolet:

"Aquests resultats reforcen la revisió de la postura de l'OMS, que recomana la vacuna contra el VPH entre els 9 i els 14 anys d'edat, més que administrar-la només a una edat concreta".

Per la seva banda, Marc Brisson, un altre dels autors, creu que s'ha de seguir controlant l'impacte de la vacuna en països amb ingressos mitjans i baixos, però que tot això permetrà assolir un gran objectiu:

"Creiem que la crida de l'OMS per eliminar el càncer cervical pot ser possible a molts països si s'assoleix una cobertura prou àmplia de la població vacunada".

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut