La UE amenaça de bloquejar les exportacions de vacunes si no rep les dosis pactades

En plena batalla amb AstraZeneca, Brussel·les podria aplicar un mecanisme per impedir que les farmacèutiques venguin a tercers països si no compleixen l'entrega de les dosis pactades

Actualitzat

La Comissió Europea amenaça de bloquejar les exportacions de vacunes fora de la Unió Europea si les farmacèutiques no compleixen amb l'entrega de les quantitats acordades.

Aquest divendres, Brussel·les podria decidir aplicar un mecanisme que permetria impedir que les farmacèutiques venguin a tercers països dosis produïdes dins la UE si les companyies no són capaces de complir amb el repartiment pactat als estats membres.

L'executiu comunitari ho justifica per la necessitat de controlar quantes dosis produïdes en plantes europees surten de la UE i, al mateix temps, retre comptes amb els contribuents, els diners dels quals s'han fet servir per reservar unitats de vacunes contra el coronavirus.

 

Un home es vacuna a París (Reuters / Benoit Tessier)
Un home es vacuna a París (Reuters / Benoit Tessier)

 

És per això que la Unió estudia obligar les companyies farmacèutiques de cada país a informar les autoritats de duanes sobre la seva intenció d'exportar vacunes a un tercer país. En aquesta sol·licitud caldrà especificar quantes dosis es vendran, on s'han produït i a qui s'envien. Es tracta d'una mesura similar a la que va adoptar la Unió al principi de la pandèmia amb els equips de protecció personal.

Fonts comunitàries, però, assenyalen que s'ho plantegen en "circumstàncies molt puntuals" i que el principal objectiu d'aquest mecanisme és augmentar la transparència i no pas bloquejar l'exportació de vacunes fora de la Unió.

Aquest bloqueig de les exportacions en cap cas afectaria l'ajuda humanitària i també hi hauria excepcions per als països veïns.

 

L'edifici d'AstraZeneca a Brussel·les
L'edifici d'AstraZeneca a Brussel·les (Reuters / Johanna Geron)

 

Aquest avís arriba en plena batalla de Brussel·les amb AstraZeneca per l'entrega de les dosis pactades de la vacuna per la Covid, que la farmacèutica ha avisat que lliurarà amb retard. De fet, aquesta setmana la Comissió Europea ha instat la farmacèutica anglo-sueca a enviar a la UE dosis de la vacuna des de les plantes que té al Regne Unit.

Pel que fa als retards de subministrament de la farmacèutica Pfizer-BioNTech, que està afectant Catalunya, el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, ha dit que no preveuen recuperar el ritme d'entrega de dosis fins al mes d'abril.

Al llarg dels darrers mesos, la Unió ha arribat a acords amb diverses empreses farmacèutiques per garantir-se el subministrament de vacunes a mesura que vagin rebent l'autorització. En total, els Vint-i-set han adquirit uns 2.300 milions de dosis a empreses com Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca o Janssen, entre d'altres.

 

ARXIVAT A:
VacunesUnió EuropeaCoronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut