Barcelona

La Sagrada Família presenta un nou recurs per parar les obres de l'AVE

La Junta Constructora de la Sagrada Família ha presentat a l'Audiència Nacional una sol·licitud de suspensió parcial de les obres del mur pantalla del futur túnel de la línia de l'AVE, que s'està executant al costat del temple, segons ha explicat l'advocat del patronat, Jordi Abel. Aquesta és la tercera vegada que la junta de la Sagrada Família demana que s'adopti una mesura cautelar -dues d'elles ja han estat desestimades- de suspensió de les obres, dins del procés jurídic obert contra el projecte global de l'AVE.

Actualitzat
La nova sol·licitud es basa en tres criteris. En primer lloc, la instal·lació fins al moment d'un total de vint pivots del mur pantalla del futur túnel de l'AVE. En segon terme, la reducció de la distància entre la pantalla protectora del túnel i la façana del temple, que havia de ser d'1,95 metres segons el projecte constructiu i està sent executada actualment a 1,12 metres de la façana, fet que suposa una desviació del 42% respecte al pla acordat. I en tercer lloc, denuncien que Adif hagi iniciat les obres de la pantalla protectora del túnel abans de la presentació de l'informe tècnic sobre la seguretat de les obres que està duent a terme una empresa externa.

Segons que ha explicat l'arquitecte del temple, Jordi Bonet, aquests errors -en especial la reducció de la distància entre la pantalla protectora del túnel i la façana del temple- varien "completament" els càlculs realitzats prèviament per Adif sobre els efectes que podien causar les obres a l'edifici d'Antoni Gaudí.

A més, Bonet ha advertit que el túnel de l'AVE es construirà a una profunditat de 40 metres, estant per sota del nivell freàtic, així com de les "fortes ones vibratòries" que pot provocar el pas de la tuneladora sobre les columnes del temple.
Per l'actual arquitecte del temple, Adif està duent a terme una "política de fets consumats", basada, segons el seu parer, a avançar el calendari de les obres perquè aquestes es trobin en un estat massa avançat com per frenar-les en el moment en què sigui dictada la sentència judicial.

"Aquests errors en la construcció evidencien la falta de rigor i responsabilitat amb què s'està executant l'obra", ha lamentat.
De la seva banda, el president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Joan Rigol, ha demanat a la justícia que actuï amb la "urgència necessària", encara que ha volgut subratllar que la junta disposa de "voluntat de diàleg" i que "acataran i respectaran" la decisió de la justícia, encara que aquesta no sigui favorable als seus interessos.

També Rigol ha fet especial èmfasi que la petició de suspensió de les obres "no es basa en un interès privat en contra d'un de públic", sinó que és un "interès universal" de la humanitat -és un monument reconegut per la Unesco- i de la cultura catalana.

El president de la junta s'ha referit també a la decisió de la Unesco de no considerar, a principi del mes de setembre passat, el temple de la Sagrada Família com un monument en perill. Segons Rigol, la delegació espanyola que va presentar el projecte va assegurar que la Sagrada Família era a 60 metres del túnel de l'AVE -tenint en compte la distància des del centre de la façana-, mentre que la distància des de l'extrem és de 33 metres.

La junta del temple, que es reunirà la setmana que ve amb responsables d'Adif per dotzena ocasió, assegura disposar de l'aval del dictamen d'especialistes de primer nivell d'institucions i universitats espanyoles i internacionals que alerten dels regs de les obres del túnel de l'AVE.

Anar al contingut