Istanbul

La policia turca deté el presumpte assassí del periodista d'origen armeni Hrant Dink

La policia turca ha detingut el suposat assassí del periodista armeni Hrant Dink, segons han informat fonts governamentals. Algunes fonts asseguren que, a més, s'ha detingut el pare del sospitós i una desena de persones del seu entorn. El suposat assassí és un jove de 17 anys que encara no se sap si va actuar sol o no. Els mitjans turcs han condemnat aquest dissabte de forma enèrgica el crim i l'han qualificat de traïció al país. Dink, editor del setmanari "Agos", era un ferm defensor de la minoritària comunitat armènia al país i l'any passat havia estat sentenciat a una pena condicional de sis mesos per haver qualificat de massacre la repressió d'armenis sota l'imperi otomà a la Primera Guerra Mundial.

Actualitzat
En el moment de la detenció, el menor abandonava Istanbul amb autobús i duia a sobre la pistola amb què presumptament va cometre el crim. Els agents el van poder identificar gràcies a una trucada del seu pare, que també hauria estat detingut. El va delatar després d'haver-lo reconegut en unes imatges captades per una càmera pròxima al lloc del crim i difoses per tots els mitjans turcs.

Els diaris turcs han condemnat en bloc l'assassinat, que consideren un atac contra la democràcia. Títols com "Disparen al nostre germà", "L'assassí és un traïdor a la pàtria", "La bala avergonyeix Turquia" o "Bala contra Turquia" han omplert els titulars del país musulmà. Alguns diaris han assenyalat que el periodista havia denunciat amenaces i ningú no hi va fer res. D'altres, que l'atemptat ha estat planificat. Un més, perquè és el periodista número 62 que mor assassinat a Turquia. També hi ha el que demana la derogació de l'article 301 del codi penal que castiga els "insults a la identitat turca", sota el qual va ser jutjat Hrant Dink.

Assassinat a trets

El periodista i escriptor va ser assassinat a trets ahir quan sortia de la seu del setmanari que dirigia, l'única revista armènia a tot el país, a Istanbul. El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va qualificar l'assassinat d'un atemptat contra la llibertat d'expressió. La reacció tampoc no es va fer esperar als carrers d'Istanbul, on milers de persones es van manifestar contra l'assassinat.

Hrant Dink, de 52 anys, havia estat jutjat diverses vegades per les seves referències al genocidi armeni. Les autoritats turques consideren que les matances d'armenis, la mort de més d'un milió de membres d'aquesta comunitat durant la Primera Guerra Mundial, no són un genocidi i en el seu codi penal dir el contrari està tipificat com a delicte. La mort de Dink pot tirar per terra tots els intents de reconciliar els turcs i la seva minoria armènia, que actualment compta amb unes 70.000 persones.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut