Madrid

La policia sospita que ETA compta amb una nova fàbrica d'explosius a França

ETA ha refet el seu aparell d'explosius i torna a tenir un lloc de fabricació de cotxes bomba a França. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat els investigadors de l'atemptat de dimecres contra la caserna de Legutiano, a Àlaba. La furgoneta bomba utilitzada en l'atac va ser robada a Llemotges i, encara en territori francès, els terroristes van carregar el vehicle amb 100 quilos d'explosius i van muntar el sistema de detonació. Després van travessar la frontera i van entregar la furgoneta als dos membres del "comando Bizkaia", a qui s'atribueix l'atac, presumptament Jurdan Martitegi Lizaso i Arkaitz Goikoetxea Basabe, membres alliberats de la banda.

Actualitzat
La nova fàbrica de bombes de la banda terrorista, que substituiria la desarticulada el setembre de l'any passat a Cahors, estaria localitzada en algún punt de les Landes o en alguna altra àrea del sud de França, segons fonts de la lluita antiterrorista citades al diari "El Mundo", i estaria comandada per un nou expert en explosius. Els investigadors treballen en aquesta hipòtesi després de confirmar diferents evidències, entre aquestes que la furgoneta bomba va ser robada a Llemotges o la quantitat d'explosiu i l'efectivitat de l'artefacte.

En aquest amagatall també s'haurien fabricat els artefactes explosius que es van fer servir en els atemptats contra les casernes de Durango, l'agost de 2007, i Calahorra, el març d'aquest any.

Els investigadors se centren ara a analitzar el Peugot 306 amb què van fugir els etarres i que, malgrat intentar-ho, no va explotar quan van abandonar-lo, ja que va fallar el dispositiu preparat. Al vehicle s'hi ha trobat, a part del clauer de la furgoneta-bomba, una caputxa, probablement la que va fer servir l'etarra que va abandonar el vehicle carregat amb 100 quilos d'explosius davant de la casa quarter de Legutiano. La troballa del vehicle permetrà analitzar empremptes i restes biològiques amb què obtenir l'ADN dels terroristes.

D'altra banda, en aquestes últimes hores s'han succeït les mostres d'unitat dels partits contra ETA. Per aquesta tarda, totes les forces polítiques, tret d'ANB, han convocat una concentració a Vitòria. I ahir mateix, el Parlament basc va homenatjar el guàrdia civil mort a Legutiano. Un ertzaina i un guàrdia civil van dipositar conjuntament una corona de flors en record de l'agent Juan Manuel Piñuel, que aquest dijous va ser enterrat a Màlaga.
Anar al contingut