Dimiteix el degà de la catedral de Toledo per la polèmica del videoclip de C. Tangana
Nathy Peluso i C. Tangana, al videoclip "Ateo", gravat a la catedral de Toledo

El polèmic vídeo de C. Tangana i Nathy Peluso fa dimitir el degà de la catedral de Toledo

Havia defensat que el videoclip "Ateo" acostava l'Església catòlica als "allunyats", però l'arquebisbe el va desaprovar i lamentar "profundament"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El capellà responsable de la catedral de Toledo, Juan Miguel Ferrer, ha presentat aquest dimarts la dimissió per la polèmica del videoclip "Ateo" de C. Tangana i Nathy Peluso, gravat en aquest temple.

Segons un comunicat de l'arquebisbat de Toledo, l'arquebisbe, Francisco Cerro, n'ha acceptat la dimissió i les seves disculpes pels "errors i faltes que s'hagin pogut cometre de paraula, obra o omissió en els fets dels últims dies".

El comunicat afirma que la dimissió només ha avançat uns dies el final del mandat de 5 anys de Ferrer com a degà responsable de la catedral:

El comunicat detalla que "els diners recaptats per activitats extraordinàries de la catedral van destinats a obres socials".


L'exdegà admet errors

Ferrer, que ha participat en els actes d'aquest dimarts a Toledo en honor a la patrona de la Guàrdia Civil, al final ha dit als periodistes que la catedral ha cobrat 15.000 euros per la gravació del videoclip.

Sobre la polèmica el ja exdegà ha dit que el seu principal error va ser que, quan es va gravar, "no hi havia ningú que ens representés".

En aquest sentit, hi ha afegit que "no es van poder fer advertiments" sobre algunes "coses" que després "han provocat l'escàndol d'algunes persones":

"Jo admeto les crítiques i reconec que puc equivocar-me i fins i tot fer mal, espero que sense voler, però quan em corregeixen també m'agrada que em corregeixin amb una mica de caritat i respecte."

L'exdegà de la catedral de Toledo, Juan Miguel Ferrer, aquest dimarts a Toledo (EFE)


"Fallades de comunicació"

Un altre error que ha admès Ferrer són les "fallades de comunicació", en referència als dos comunicats, un de seu i un de l'arquebisbe, fets públics aquest divendres amb 3 hores de diferència.

Al primer, signat per ell mateix, va assegurar que la seva intenció era només "afavorir el diàleg amb la cultura contemporània", sense que afectés la fe religiosa:

"És cert que el vídeo utilitza un llenguatge visual provocador, però no afecta la fe. És un llenguatge propi de la cultura del nostre temps i s'ha atès al bé que pot produir als allunyats."

Al segon, l'arquebisbe, Francisco Cerro, va lamentar i desaprovar "profundament" les imatges del videoclip, i va demanar perdó "a tots els fidels laics, consagrats i sacerdots que s'han sentit justament ferits".

Nathy Peluso i C. Tangana, al videoclip "Ateo", gravat a la catedral de Toledo

Canvis als protocols per a gravacions

Ferrer també ha considerat que un tercer error pot haver estat el de no haver comunicat a l'arquebisbe que es faria la gravació; hi ha afegit que, fins ara, no hi ha hagut cap normativa al respecte.

En aquest sentit, ja aquest divendres el comunicat de l'arquebisbe va avançar que s'havia començat a elaborar "immediatament" un protocol per a la gravació d'imatges als temples de l'arxidiòcesi.

En el seu comunicat, Ferrer va defensar que el videoclip mostrava "la història d'una conversió mitjançant l'amor humà".


Un videoclip amb ànim de polèmica

El videoclip "Ateo" dels cantants C. Tangana i Nathy Peluso, es va gravar el setembre, es va estrenar aquest divendres i la polèmica va esclatar immediatament.

Al videoclip, la lletra del qual narra una conversió de l'ateisme a la fe religiosa, els dos protagonistes ballen sensualment a llocs de la catedral com la nau principal o la sala capitular:

El videoclip mateix juga amb l'escàndol potencial que poden provocar les imatges, amb debats televisius simulats i la difusió a les xarxes socials de la polèmica.

Una polèmica que, de moment, els ha sortit força bé: en 5 dies ja acumula gairebé 7 milions de visionats a YouTube.


Actes de "reparació"

Mentrestant, aquest diumenge a la nit una trentena de persones es van concentrar al davant de la catedral amb espelmes com a acte de "reparació" per la gravació del videoclip.

Un grup de persones amb espelmes en "reparació" pel videoclip "Ateo", aquest diumenge davant la catedral de Toledo (EFE)

I aquest dimarts l'arquebisbe ha celebrat una missa a la catedral, després de la "profanació del Santíssim Sacrament" que hi ha hagut:


 

 

ARXIVAT A:
EsglésiaReligióMúsica
Anar al contingut