Alguns dels pèl·lets que hi ha a la platja La Pineda de Vila-seca (ACN/Neus Bertola)

La platja de la Pineda de Vila-seca, una de les més contaminades per pèl·lets

La Generalitat ha començat a obrir expedients a 13 empreses del sector químic de Tarragona per aquests microplàstics que s'escapen de les indústries i arriben a les platges quan hi ha fortes riuades

L'arribada de pèl·lets a les costes de Galícia ha fet tornar la vista enrere i recordar que a Catalunya ja fa anys que se'n veuen a les platges, sobretot a la de la Pineda, al terme de Vila-seca, que és una de les més contaminades per aquestes boletes de plàstic de la mida d'un gra d'arròs.

La proximitat amb el complex químic de Tarragona, el més important del sud d'Europa, fa que sovint apareguin aquests microplàstics a la platja. Són els que s'han escapat de les indústries i que les fortes pluges els han arrossegat fins a la costa a través de la vall del riu Francolí.

I és que cada any al complex es fabriquen milions de tones de pèl·lets; són la matèria primera que fan servir la majoria de fabricants de peces de plàstic, i també la segona causa de contaminació per microplàstics i la platja de la Pineda és una de les més contaminades.

El Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat ha començat a obrir expedients a tretze empreses del sector químic de Tarragona per l'incompliment de llei de responsabilitat ambiental, i se les investiga per possibles danys al medi ambient amb afectacions al mar i a la salut humana.

(ACN/Neus Bertola)

A Vila-seca se senten "desemparats"

Però aquesta problemàtica ja fa anys que la denuncien tant les administracions locals com les organitzacions ecologistes.

L'any passat es va crear la plataforma Zero Pellets, amb l'objectiu que empreses i administracions estableixin un protocol d'actuació, i Repsol Química, una de les empreses expedientades, va estrenar un sistema de vigilància amb càmeres d'alta resolució que detecten els pèl·lets a 100 metres de distància. Però el protocol és voluntari i de moment, no s'ha fet cap regulació legislativa.

L'Ajuntament de Vila-seca ja va criticar que no formava part de la plataforma i diu que estan sols.

"Fa cinc anys que denunciem aquesta situació i ens sentim desemparats per la Generalitat, que és el màxim òrgan responsable per a solucionar aquest problema. Cada vegada que hi ha fortes pluges trobem la platja plena d'aquests pèl·lets", diu l'alcalde, Pere Segura.

"Cal posar el focus en l'origen"

Good Karma Projectes és l'organització tarragonina que va impulsar les denúncies per aquesta contaminació. Van fer accions de neteja a Vila-seca i a Menorca i només al mes de febrer del 2019, calculen que es van acumular 90 milions d'aquests microplàstics a la platja de la Pineda.

L'any passat van presentar una proposta al Parlament Europeu amb tot un paquet de mesures preventives per a evitar accidents com el de Galícia i reclamen una llei que reguli tant el transport com l'actuació que cal seguir en el cas d'un accident.

Segons Karma Projects, la nova llei de Residus de Catalunya pot ser una bona eina per a prevenir i evitar contaminació per pèl·lets a Catalunya.

"Cal posar el focus en l'origen. Les mesures correctives estan bé, però falta una regulació que pugui evitar accidents com el de Galícia", diu Jordi Oliva, cofundador de l'ONG Karma Projects.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióGalícia
Anar al contingut