La pitjor dada d'atur dels últims 7 anys, sense incloure-hi els ERTOs

El nombre d'aturats ha pujat en 5.800 persones a Catalunya el primer trimestre, segons l'enquesta de població activa

RedaccióActualitzat

L'enquesta de població activa del primer trimestre comença a reflectir l'augment de l'atur per la paralització econòmica, tot i que només agafa dues setmanes de l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus i no compten els treballadors afectats per ERTOs com a desocupats.

Des del 2014 que no hi havia una caiguda d'ocupació tan gran a Catalunya.

La taxa d'atur a Catalunya ha pujat fins al 10,66% durant el primer trimestre de l'any i hi ha 5.800 persones més que busquen feina i no en troben, fins a arribar a les 411.600, en comparació al trimestre anterior, segons l'EPA que publica l'Institut Nacional d'Estadística. Cal destacar que no es tenen en compte els afectats per expedients de regulació temporals d'ocupació (ERTO), que a Catalunya s'acosten als 700.000.

 

Les dades d'aturats a la indústria catalana donen una disminució de 14.000 persones, quan a aquelles altures ja hi havia mig milió de treballadors en expedients temporals.

En canvi, en el sector dels serveis sí que es produeix un augment d'aturats de 17.000 persones. Això voldria dir que les empreses del sector del comerç i de l'hostaleria no van recórrer als expedients temporals, sinó que van acomiadar directament els seus treballadors en començar l'estat d'alarma.

Els treballadors d'entre 25 i 44 anys, els joves i les dones són els sectors més perjudicats per l'augment de l'atur el primer trimestre.

Una dada destacada de l'EPA és que s'han destruït 3.400 llocs de treball a Catalunya. S'ha repartit entre sectors, i és la construcció l'únic que registra un increment de 500 persones.

 


Famílies sense cap ingrés

L'enquesta també capta una dada dramàtica, un 6% de les llars de tot l'estat tenen totes les persones a l'atur i no hi ha cap mena d'ingrés. Són 597.000 famílies, 32.000 més que en el trimestre anterior, ja abans de la crisi derivada de la Covid-19.

A Espanya, l'atur havia augmentat en 121.000 persones i el total de treballadors sense feina era de 3.313.000, segons l'INE. La taxa s'ha situat en el 14,41%. Es tracta del pitjor mes de març des de l'any 2013. En aquest trimestre, s'han destruït més de 250.000 llocs de treball a tot l'estat.

ARXIVAT A:
AturEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut