L'ajuntament de La Línea vol fer la consulta popular sobre la declaració de ciutat autònoma en uns sis o vuit mesos (EFE/A. Carrasco)
L'ajuntament de La Línea vol fer la consulta popular sobre la declaració de ciutat autònoma en uns sis o vuit mesos (EFE/A. Carrasco)
Cadis

La Línea de la Concepción vol independitzar-se d'Andalusia amb una consulta

L'alcalde de la població gaditana puntualitza que "no preparen un procés" i que la consulta no la fan per "sentiment", perquè se senten "gaditans, andalusos i espanyols"

Actualitzat

El ple municipal de la Línea de la Concepción ha aprovat iniciar el procés per convocar una consulta popular al municipi per demanar que el govern espanyol els concedeixi la condició de ciutat autònoma.

La moció s'ha aprovat amb els 21 vots del partit La Línea 100x100, que té 21 edils, l'abstenció dels tres regidors del PSOE i el vot en contra de l'únic regidor del PP.

La proposta és convocar la consulta popular d'aquí a uns vuit mesos, sempre que el govern espanyol l'autoritzi. La pregunta que es plantejarà als gairebé 63.000 habitants de la Línea de la Concepción és:

"Creu convenient que l'Ajuntament de La Línea de la Concepción adreci al govern de la nació i a les Corts Generals una petició per instar la conversió del municipi en comunitat autònoma, d'acord amb l'article 144 a) de la Constitució Espanyola?"

L'alcalde de la Línea de la Concepción, Juan Franco, ha matisat que la voluntat d'independitzar-se no és "per sentiment", perquè se senten "gaditans, andalusos i espanyols" i que ho fan per "buscar una solució juridicoadministrativa als problemes" que té la població.

"No estem plantejant un procés o una declaració unilateral d'independència, com és obvi", ha dit l'alcalde.

L'alcalde de La Línea de la Concepción, Juan Franco, al ple municipal
L'alcalde de La Línea de la Concepción, Juan Franco, al ple municipal (EFE/A. Carrasco)

Segons Franco, la voluntat del consistori gadità és tenir unes institucions pròpies que permetin a La Línea afrontar una situació "única en tot el territori nacional". L'alcalde considera que ser ciutat autònoma els permetria afrontar els greus problemes associats al narcotràfic que té La Línea o lluitar contra els efectes del Brexit amb més eficàcia. Recorda que més d'11.000 habitants de La Línea treballen cada dia a un altre país (Gibraltar) i cotitzen en un fons de pensions estranger.

La solució per aquests problemes seria, segons el partit que governa a La Línea, aconseguir la condició de ciutat autònoma com Ceuta o Melilla.

El consistori de La Línea de la Concepción ha contractat els serveis del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Complutense de Madrid Antonio de Cabo de la Vega per estudiar la viabilitat jurídica del projecte de declaració d'independència.

ARXIVAT A:
AndalusiaConstitució espanyolaIndependència
Anar al contingut