La limitació de l'aforament planteja dubtes de viabilitat en el sector cultural

El desconfinament gradual limita l'entrada als espectacles i els responsables veuen difícil que surtin els números

Actualitzat

El món de la cultura s'ha vist greument perjudicat i ha hagut d'aturar pràcticament del tot l'activitat després del decret d'alarma pel coronavirus. Ara reben els esperats plans de desconfinament amb cert desconcert.

La manca d'informació i la limitació d'aforaments generen confusió. Reduir el nombre d'entrades pot dificultar la viabilitat dels cinemes, teatres i concerts. Alguns es podrien veure forçats a mantenir el teló abaixat.

Els ha agafat per sorpresa. El sector preveia el pitjor escenari i ara veu com s'obren portes a reactivar, de mica en mica, l'activitat.


Llibreries

Segons el pla de desconfinament cultural, les primeres que podrien aixecar persianes serien les llibreries, que entren en la fase 1 de desescalada, però ja tenen permís per començar a obrir dilluns vinent amb cita prèvia amb els clients.

Des del Gremi de Llibreries han rebut les mesures amb desconcert i confusió.

Per això ha demanat "llibertat de represa, d'obertura i d'horari" per a les llibreries. D'aquesta manera, el Gremi considera que cada establiment podria atendre "la seva situació particular" arran de la pandèmia.


Museus

El mateix passa en el sector museístic català, que encara no vol donar dates concretes d'obertura, tot i que, segons el pla de mesures, podrien començar a permetre visites a partir de l'11 de maig, amb un control estricte de l'aforament, que queda reduït a un terç.

Pepe Serra, director del MNAC, es mostra esperançat.

"Jo crec que és molt bona notícia en el moment que es pugui fer amb seguretat per als visitants i per als equips dels museus i els museus puguem obrir. Sí que és veritat que no hi ha unes dates exactes, perquè es diu que cada província pot anar diferent."

El director del MACBA, Ferran Barenblit, explica que miren què fan a fora per veure com ho aplicaran aquí.

"Estem molt en contacte amb museus de tot el món per compartir experiències i per saber quins són els passos per donar més seguretat a l'equip que hi treballem i als visitants."

Teatres

A l'espera que es concreti, teatres, cines i auditoris entren en la fase 2 de desescalada i, si es pot mantenir el calendari previst, tindrien autorització per obrir de nou, a partir del 26 de maig, però sempre amb butaca preassignada i amb una limitació a un terç de l'aforament.

Els teatres, els privats, veuen positiu poder reobrir, però es neguen a fer-ho amb l'aforament tan reduït si no reben ajuda de l'administració, com manté Isabel Vidal, presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya,

"Aquesta mesura dels terços per a nosaltres és totalment inviable. Un terç de l'aforament en un teatre en situació normal és un fracàs econòmic."

L'Associació també es queixa que no se'ls ha escoltat i exigeix poder participar en les decisions directament.

"No han escoltat les nostres demandes de poder obrir sense reducció d'aforaments i menys amb una reducció d'un terç que fa totalment inviable l'activitat."

Per això, els teatres privats catalans diuen que no obriran i demanen que els teatres públics assumeixin el risc de programar les produccions teatrals. Però el TNC, el Lliure i el Mercat de les Flors ja havien donat per tancada la temporada.

En canvi, el Festival Grec confia que es podrà celebrar seguint les mesures de desescalada.

L'Institut de Cultura de Barcelona valora positivament les fases anunciades pel govern espanyol. Daniel Granados és el delegat de Drets Culturals de l'Ajuntament.

"Les mesures ens estan obrint un panorama que jo crec que és esperançador, tot i que cal tenir totes les cauteles i tota la precaució per veure com van avançant els diferents escenaris. Pel que fa els programes de l'Institut Municipal de Cultura, com el Grec, per exemple, reiterar la voluntat del govern de la ciutat per poder-los adaptar a les indicacions que van arribant, tant de les autoritats sanitàries com de Protecció Civil."

FiraTàrrega també manté, de moment, les dates previstes, del 10 al 13 de setembre, però no descarta canviar de dates o fer una part de la programació online.

 

Sales de concert

L'activitat a les sales de concerts es podrà recuperar, també a partir del 25 de maig, però molt minvada, amb un terç de l'aforament. Això els aboca a una crisi encara més greu, segons Lluís Torrents, president de l'associació que les aplega a Catalunya.

"Plantejar que un negoci funcioni a una tercera part de la seva capacitat és absurd. Cap negoci pot sobreviure a una tercera part de la capacitat. Per una altra banda, aquesta pretesa voluntat de respectar el distanciament social, pel que fa a la música en directe i a les sales de concert, és inviable perquè aquest distanciament a dalt d'un escenari ja no es pot ni respectar, perquè la majoria de sales tenen escenaris molt petits."

L'Auditori ha anunciat que cancel·la la programació. Segons el seu director, Robert Brufau, les mesures de desescalada no aclareixen prou bé què poden fer i què no.

"Per exemple, el tema d'obrir una part de l'aforament cal valorar-lo en cada cas, en cada sala. En el nostre cas, a més a més, hem de tenir en compte que els músics han de ser a l'escenari, aquests músics formen part d'aquesta proporció. Per tant, hi ha moltes coses a definir: quants músics, amb quin distanciament, amb quines condicions..."

El Palau de la Música també parla de panorama incert, però estudia la possibilitat de fer alguns concerts sempre que siguin viables econòmicament, com recitals de piano o amb formacions de cambra.


Cinemes

Els cinemes es preparen per obrir, tot i que no veuen clara la reducció de l'aforament.

És el que explica Adolfo Blanco, propietari dels cinemes Verdi.

"Tècnicament és viable, però jo preferiria esperar un parell de setmanes més i obrir amb l'aforament complet."

Els exhibidors, a més, s'hauran d'adaptar per oferir a totes les seves sales la venda online amb butaques preassignades. A més, esglaonaran les sessions i eliminaran el tall físic de l'entrada. El fet de no poder omplir l'aforament calculen que els suposarà uns 43 milions d'euros de pèrdues mensuals.

Les pèrdues pel coronavirus, calcula el sector, seran de més de 100 milions d'euros.

Camilo Tarazón és el president del Gremi d'Exhibidors de Cinema:

"Això és el món real. No podem estar en un laboratori hivernats esperant que tot ens vingui de cara."

El principal problema serà, però, la manca de novetats importants. Les grans distribuïdores no oferiran títols nous fins que es puguin projectar a Madrid i Barcelona, però, sobretot, fins que estiguin convençuts que el públic està disposat a tornar a les sales.


Festivals

La tercera fase de desescalada preveu poder celebrar espectacles a l'aire lliure amb menys de 800 persones i amb la meitat de l'aforament, a mitjans de juny.

El que s'ignora, però, és si dues setmanes després (a partir del 22 de juny) aquests mateixos espectacles acceptaran més de 800 persones.

Les mesures que han agafat desprevinguts els festivals d'estiu que les estan estudiant a fons abans de prendre decisions.

Juli Guiu és director del Festival de Cap Roig.

"Això és un canvi tan radical que, amb tan poques hores, no ho hem pogut analitzar bé si és viable econòmicament, i comença a ser molt urgent."

Des del Festival de Peralada asseguren també que la setmana que ve decidiran si, finalment, es farà o no. Aquest dimarts, per exemple, van confirmar que s'anul·lava l'espectacle inicial del Houston Ballet.

I els responsables d'un altre dels festivals grans de l'estiu, el de la Porta Ferrada, de Sant Feliu de Guíxols, asseguren que hi haurà actuacions en directe però també anul·lacions i tenen molt clar que caldrà reduir aforament.

Josep Saballs, regidor i responsable del festival assegura que és difícil, a hores d'ara, fer plans.

"Com que tot va tan ràpid i nosaltres hem de treballar a mitjà-llarg termini estem buscant la fórmula per consolidar el que podem fer el juliol, si podem fer alguna cosa, i anem a treballar sobretot en focalitzar l'agost."

El Primavera Sound previst inicialment per al mes de juny i traslladat del 26 al 30 d'agost, de moment, manté aquestes dates.

Des de l'Associació de Festivals de Música han dit que estan valorant la situació i que es pronunciaran en els pròxims dies.


Sector audiovisual

La presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, creu que en la fase 1 de desconfinament la indústria audiovisual només podrà rodar produccions molt petites i anuncis publicitaris en platós tancats i equips reduïts, ja que les estrictes mesures de seguretat sanitària dificultarien molt altres tipus de rodatges.

De fet, en la fase 2, creu que s'iniciarà la feina de vestuari i maquillatge de produccions més grans i més endavant es podrien rodar pel·lícules, sèries o documentals per a cinema i televisió.

Per a Passola, amb l'avançament de les fases, el govern espanyol reconeix "ara" el valor i la importància del sector audiovisual com a indústria cultural i el seu retorn econòmic.

Per la seva banda, els productors audiovisuals federats (PROA) celebren que podran tornar a rodar a partir de l'11 de maig. El president, Raimon Masllorens, ha admès que necessitaven "tornar a rodar quan abans" i es contenta amb què, per ara, hi hagi una data per a retornar als rodatges, perquè era "indispensable".

Segurament, ha apuntat, s'haurà de començar fent només programes de televisió o documentals -produccions que solen comptar amb equips més reduïts- i les ficcions, siguin sèries o pel·lícules, probablement hauran d'esperar una mica més.

De totes maneres, Masllorens ha defensat que el sector no és "temerari" i que per a respectar la salut dels equips, i evitar contagis, hauran de prendre mesures. Per això treballen en un protocol de rodatges de produccions.
         

 

ARXIVAT A:
Coronavirus MúsicaMuseusCinemaTeatreLiteratura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut