La Kings League: un espectacle online on el futbol és només una excusa

600.000 espectadors segueixen l'streaming a Twitch, que dura sis hores, cada diumenge a la tarda

Clara Pàmies Codina/Vicky Miró JuliàActualitzat

Futbol, joc i espectacle. Però l'espectacle és sempre a la xarxa. La Kings League, organitzada per Kosmos, l'empresa de Gerard Piqué, va més enllà d'una lliga clàssica de futbol 7.

Són dotze equips liderats per streamers o per futbolistes professionals, entre els quals hi ha Ibai Llanos, Iker Casillas o Kun Agüero. La competició es juga a l'estadi Cupra Stadyum, a Barcelona, cada diumenge, però la retransmissió és a través de les xarxes socials, com Twitch, YouTube o TikTok. Són sis partits de 40 minuts.


Les normes trencadores de la Kings League

Les normes barregen les del futbol tradicional i les dels jocs de rol, tal com ho defineix l'organització.

Són nou normes que han estat aprovades pels aficionats a través de les xarxes socials. Unes normes que poden anar canviant, fins i tot, cada setmana. "Passen coses cada dos per tres, perquè les normes les hem canviat. A més, expliquem el futbol d'una manera diferent", afirma Oriol Querol, director general de la Kings League.

Entre les normes destaquen, per exemple, que hi ha substitucions de jugadors il·limitades, o que la pilota comença a rodar des del mig del camp, mentre els jugadors comencen a córrer des de la línia de fons. Els equips també tenen cinc armes secretes, amagades en cartes, seleccionades per l'organització del torneig.

Una de les claus de l'èxit del format ha estat que, per a l'audiència, sempre hi ha un focus d'atenció. Per exemple, els àrbitres porten càmeres i micròfon, i l'espectador, des de casa, pot escoltar com els presidents dels dotze equips comenten el joc.

Els àrbitres porten càmera i micròfon (CCMA)

Els protagonistes són els streamers

La interacció amb el públic ha estat una de les claus de l'èxit del format, on els protagonistes són, sens dubte, els streamers.

El futbol és només l'excusa. "El futbol de Primera Divisió és un producte per a qui li agradi molt el futbol. El nostre, no. La Kings League la pots seguir només perquè ets fan de streamers com Ibai Llanos o DeGref. El que vols és seguir-los i veure què està passant en aquest ecosistema, de què tothom parla", explica Querol.

L'streamer i president de Jijantes FC, Gerard Romero, explica que una de les coses que l'organització de la lliga els demana és que generin contingut contínuament a través de les plataformes. "Ara mateix, l'espectacle està per sobre del futbol. I no ens hem d'enganyar: és precisament això el que enganxa la gent. I, per això, cada setmana es van introduint coses noves".

La generació TikTok s'ha enganxat al torneig

L'audiència, sempre partícip

La competició apel·la les generacions més joves. Persones d'entre 18 i 25 anys i, fins i tot, nens i nenes, que viuen capbussats en els vídeos de menys d'un minut.

La professora dels estudis de Comunicació i de la Informació de la UOC, Elena Neira, destaca: "La Kings League ha aconseguit connectar amb un nínxol, que el que demandava era un tipus d'experiència vinculada amb la seva forma de consum audiovisual, més enllà dels esports."


L'èxit és evident: cada diumenge a la tarda, al llarg de les sis hores que dura l'streaming a Twitch, hi ha, de mitjana, 600.000 espectadors.

El pic d'audiència, però, va produir-se durant la tercera jornada de la competició, amb gairebé un milió i mig de persones connectades a aquesta xarxa social. Va ser el moment en què el jugador Kun Agüero, a banda de ser president d'un dels equips, va debutar al camp.

Ibai Llanos i Kun Agüero (CCMA)

Els més joves hi estan enganxats. Això ha posat en qüestió si el futbol tradicional podria estar amenaçat per aquests nous formats. "Creiem que són compatibles", diu Romero. Consideren, però, que la Lliga Professional hauria d'inspirar-se en elements que utilitza la Kings League per fer-la més atractiva: "Posem micròfons als àrbitres. No ho faran".

El calendari de la Kings League

La primera temporada de la Kings League està dividida en dues edicions: una d'hivern i l'altra d'estiu.

La primera va començar l'1 de gener i s'allargarà fins al 19 de març. Aquesta fase consta d'onze jornades i, a partir de llavors, començaran els play-offs per aconseguir el títol.

Els vuit millors equips es trobaran als quarts de final del 25 de març i els classificats estaran a la final four, que tindrà lloc el 26 de març al Camp Nou. El president del Barça, Joan Laporta, va anunciar-ho divendres a través de la plataforma de la Kings League.

 

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials TecnologiaTikTok
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut