Intervenció de la Guàrdia Civil a Callús durant el referèndum de l'1-O
Intervenció de la Guàrdia Civil a Callús durant el referèndum de l'1-O

La jutge denega les proves dels ferits de l'1-O al Bages i no continuarà investigant

Diu que una dona de 70 anys de Fonollosa es va trencar un braç per l'edat i la inèrcia

RedaccióActualitzat

La jutge que porta el cas de l'1 d'octubre al Bages descarta continuar investigant les denúncies per les càrregues policials a Callús, Castellgalí, Fonollosa i Sant Joan de Vilatorrada i diu que la instrucció està gairebé acabada.

María Teresa Rodríguez, titular del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa, ha negat totes les sol·licituds de proves que li havien demanat els advocats d'una cinquantena de ferits, i nega que hi hagués cap desproporció per part de la policia.

 

Interactiu relacionat: Memòria audiovisual de l'1-O

"Actuació legítima" de la Guàrdia Civil

Al contrari, diu que les persones que es concentraven als col·legis electorals no tenien dret a manifestar-se, perquè no havien demanat permís i que és "incert" que tinguessin dret a votar, perquè el referèndum estava suspès pel Tribunal Constitucional.

La jutge diu que la instrucció està "gairebé" acabada, i conclou que les càrregues de la Guàrdia Civil van ser una "actuació legítima", que no hi ha cap "conducta concreta" que es pugui perseguir judicialment i que no hi va haver "cap excés policial".

Segons la jutge, "únicament" hi va haver una cinquantena de ferits, la majoria lleus, i explica com, al seu entendre, es van produir les ferides més greus.

 

Notícia relacionada: El cap de l'operatiu de l'1-O a Fonollosa diu que van actuar amb "exquisidesa"

L'edat i la inèrcia van provocar un trencament de braç

Magdalena Clarena, una dona de 70 anys que es va trencar el braç a Fonollosa, s'ho va fer, segons la jutge, "per l'edat i la inèrcia".

Joan Bargués es va trencar un dit a Sant Joan de Vilatorrada perquè "ell mateix empenyia la porta" i "de forma casual" va posar el dit al forat i se l'hi va enganxar, segons la jutge.

I l'alcalde de Callús, Joan Badia, va acabar al terra perquè "es va interposar" a la Guàrdia Civil. La mateixa jutge va arxivar la causa per desobediència contra l'alcalde.

Investigació pràcticament acabada

Amb aquest escrit, la jutge encara no tanca la investigació, però l'acusació dona per fet que s'arxivarà sense practicar noves proves.

El Col·legi d'Advocats de Manresa sol·licitava, entre d'altres, la identificació d'agents de la Guàrdia Civil, la declaració de comandaments i les comunicacions per emissora.

Notícia relacionada: La jutge no veu delicte d'odi del regidor del nas de pallasso Jordi Pesarrodona

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàGuàrdia Civil
Anar al contingut