La Junta Electoral denuncia Torra a la Fiscalia i ordena als Mossos retirar el llaç blanc
Els nous cartells al Palau de la Generalitat, penjats aquest dijous (EFE)

La Junta Electoral denuncia Torra a la Fiscalia i ordena als Mossos retirar el llaç blanc

La Junta adverteix el conseller d'Interior de responsabilitats penals si abans de les tres de la tarda d'aquest divendres no s'han retirat els símbols polítics dels edificis públics

RedaccióActualitzat

La Junta Electoral ha decidit derivar a la Fiscalia l'actuació del president de la Generalitat, Quim Torra, perquè aprecia indicis de delicte de desobediència en el canvi de la pancarta que ha fet aquest dijous al matí a la façana del Palau de la Generalitat.

On fins ara hi havia una pancarta amb un llaç groc, ara n'hi ha una amb el mateix missatge, però amb un llaç blanc amb una franja vermella.

La Junta obre expedient sancionador a Torra i ordena als Mossos d'Esquadra retirar els cartells i símbols reivindicatius que s'han instal·lat al llarg d'aquest dijous en substitució dels llaços grocs.

 

Façana del Palau de la Generalitat amb la nova pancarta

La Junta adverteix també el conseller d'Interior de responsabilitats penals si aquest divendres, abans de les tres de la tarda, no s'han retirat els símbols polítics dels edificis públics.

La JEC insta la Fiscalia que investigui si Torra ha comès un delicte de desobediència després de rebre un informe amb fotografies de la delegació del govern espanyol. A banda de la pancarta de la façana del Palau de la Generalitat, les seus de les conselleries també han substituït els llaços grocs per altres de blancs o cartells amb frases reivindicatives.

El canvi respon a la decisió de Torra de seguir les recomanacions del síndic de greuges, que aquest dimecres aconsellava retirar els llaços grocs i les estelades "de forma excepcional" durant període electoral.


La llei habilita la Fiscalia Superior de Catalunya per investigar el cas

La Fiscalia General de l'Estat estudiarà l'acord de la JEC per determinar quin òrgan ha d'investigar el cas. Segons la llei, però, les diligències les ha de fer la Fiscalia Superior de Catalunya.

El fet que Quim Torra sigui aforat i que la incidència passi a Catalunya fa que correspongui al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya decidir sobre l'assumpte. La iniciativa es traslladarà, doncs, a la Fiscalia d'aquest tribunal.

L'article 410 del Codi Penal preveu per al delicte de desobediència per part d'una autoritat pública a resolucions judicials una "multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per feina o càrrec públic per un temps de sis mesos a dos anys".


La batalla dels símbols s'allarga

La Moncloa aquest dijous al matí ja ha reclamat a la Junta Electoral Central actuar amb contundència davant una estratègia que ha considerat una "presa de pèl", com ha qualificat el president espanyol des de Brussel·les.

Poca estona després del canvi, Ciutadans ha presentat una nova denúncia davant la JEC contra la nova pancarta que s'ha penjat al balcó del Palau de la Generalitat.

De fet, dilluns la JEC va ordenar retirar tots els símbols independentistes dels edificis públics i va donar un termini de 24 hores per obeir el requeriment, el segon en una setmana. Torra, però, va demanar una "reconsideració" i va consultar el síndic de greuges abans de seguir amb els canvis d'aquest dijous.

 

Resolució Junta Electoral Central, 21 març by Moderador Noticies Web on Scribd

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AQuim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut