Un agent de la Guàrdia Urbana amb una càmera a l'uniforme, aquest dilluns a la presentació

La Guàrdia Urbana de Barcelona portarà càmeres a l'uniforme per gravar les actuacions

N'han comprat 150, les han presentat aquest dilluns, i les començaran a fer servir a Ciutat Vella i en les patrulles de trànsit i d'emergències

La Guàrdia Urbana de Barcelona portarà a partir d'ara càmeres enganxades als uniformes per gravar les actuacions, com fa temps que fan altres policies de Catalunya i d'arreu del món.

N'han comprat 150 i les primeres desenes, que ja han arribat, les faran servir els agents que patrullen a Ciutat Vella i també els de trànsit i emergències.

Segons ha assegurat aquest dilluns en la presentació, Albert Batlle, tinent d'alcaldia de Seguretat, serviran com a exercici de transparència per millorar el servei que fa a la Guàrdia Urbana:

"Aquestes càmeres són un instrument que serveixen per millorar el servei que es presta a les ciutadanes i als ciutadans, i per dotar la Guàrdia Urbana de més instruments per reforçar aquest servei."

Una de les càmeres que a partir d'ara portaran els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona a l'uniforme

Gravaran les situacions potencialment conflictives

Les començaran a fer servir de cara a l'estiu i les posaran en funcionament quan hi hagi manifestacions o dispositius d'ordre públic en situacions que puguin ser conflictives.

També quan intervinguin en situacions que poden ser controvertides, com la que va passar al passeig de Sant Joan el novembre del 2020, en què un sensesostre va quedar malferit per un tret.

Les imatges i el so els rebrà i avaluarà la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància d'Interior, i es guardaran durant 3 mesos, excepte quan passin a disposició judicial.


Imatges encriptades

Segons ha explicat Pedro Velázquez, intendent major de la Guàrdia Urbana, els protocols amb què es treballarà garantiran el bon ús de les imatges captades:

"Totes aquestes imatges estan encriptades i no es poden alterar de cap de les maneres, l'única intervenció de l'agent és per posar en marxa i activar l'aparell i per aturar la gravació."

La incorporació d'aquestes càmeres està comportant formació als agents perquè coneguin i dominin els protocols amb què les han de fer servir, inclosa la custòdia de les dades gravades.

Un agent de la Guàrdia Urbana amb una càmera a l'uniforme, aquest dilluns a la presentació a Barcelona

Un llibre de registre

Està previst que hi hagi un llibre de registre on s'anotaran totes les gravacions que facin els agents, amb els detalls de l'hora i el lloc i també de l'agent que portava la càmera.

Serviran per poder conèixer amb detall les actuacions en què se sospiti que hi ha hagut extralimitació de funcions per part dels agents i també per avaluar les responsabilitats quan calgui.


Altres policies amb càmeres a l'uniforme

Els Mossos d'Esquadra ja tenen 160 d'aquestes càmeres, algunes de les quals estan vinculades a l'ús de les pistoles elèctriques Taser.

També les policies locals de municipis com el Vendrell o l'Hospitalet de Llobregat en van incorporar l'any passat als uniformes dels agents.

A Barcelona, de moment, doncs, la portaran una part dels més de 3.000 agents de la Guàrdia Urbana, i està previst que en el futur es vagin generalitzant per a les patrulles que treballen al carrer.

Una de les càmeres que portaran els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona a l'uniforme, aquest dilluns a la presentació
ARXIVAT A:
PolicialGuàrdia Urbana
Anar al contingut