La gasolina baixa a nivells de fa 4 anys per la caiguda de la demanda

L'estat d'alarma pel coronavirus fa que baixi un 18% la gasolina i un 20% el gasoil des del gener fins a l'abril

RedaccióActualitzat

Sorprèn parlar de la rebaixa del preu de la gasolina en el que hauria de ser una operació sortida del pont de l'1 de Maig, però el coronavirus ens ha fet veure coses que mai hauríem imaginat. El cas és que el preu del combustible a les benzineres ha baixat prop d'un 20 per cent de mitjana, comparat amb el gener.

La caiguda de la demanda arran de l'estat d'alarma ha impulsat la rebaixa dels preus fins a nivells de fa quatre anys. La rebaixa s'ha notat sobretot les últimes setmanes, fins al punt que es pot trobar el dièsel per sota de l'euro el litre.

 

La compra de gasolina va caure al març un 34%, una baixada que no es veia des del 1973. I és que el confinament ha fet caure la mobilitat i s'ha reduït de cop la clientela de les benzineres. "Abans eren vint cotxes cada deu minuts i, ara, cada hora. Es nota molt la diferència", explica Montserrat Vicente, d'una estació de servei de Meroil.

 

Si agafem les mitjanes del mes, des de principis d'any, la gasolina ha baixat un 18% fins a situar-se a 1,15 euros de mitjana. Mentre que el gasoil també s'abaratia un 20%, fins a 0,98 cèntims de preu mitjà.

 

Els preus més baixos del gasoil i la gasolina són un element positiu enmig de les preocupants dades de l'evolució econòmica, com explica Jordi Perdiguero, del Departament d'Economia de la Universitat Autònoma de Barcelona: "Som un país importador de petroli i qualsevol cosa que sigui tenir el petroli barat, amb preus reduïts, és molt millor. Redueix costos, guanyem competitivitat, i per tant podem créixer econòmicament."

 

L'evolució dels preus de les pròximes setmanes dependrà de la represa de la mobilitat, però també dels nivells de producció que estableixin els països exportadors de petroli.

ARXIVAT A:
MobilitatCoronavirus Estat d'alarmaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut