Alberto Núñez Feijóo, emocionat després de ser elegit president del PP
Alberto Núñez Feijóo, emocionat després de ser elegit president del PP (EFE/Julio Muñoz)
ANÀLISI

La fórmula Feijóo per presidir el PP: fiabilitat allunyada del carisma

En el seu discurs de proclamació, Feijóo s'ha ofert a ser el líder de l'Espanya de tots

Actualitzat

No és Alberto Núñez Feijóo un líder polític que desprengui carisma. La seva virtut és el pragmatisme i la gestió discreta i no pas les arengues enceses per posar drets grans auditoris. Feijóo ha d'assumir, però, que ja és el nou president del PP, que necessita recuperar la moral d'un partit amb l'autoestima tocada després d'una acarnissada batalla interna i que veu com el seu germà petit de Vox cada cop es fa més gran.

En aquest complicat context, Feijóo i el seu equip fan esforços per intentar vendre il·lusió i entusiasme.

Aquest dissabte, abans d'entrar a l'auditori del congrés, compromissaris del partit l'ha rebut al crit de "president, president" i entonant "A Rianxeira", una cançó tradicional de la cultura gallega convertida en símbol del col·lectiu dels emigrants gallecs. En el cas del nou president del PP, semblava més aviat un desig de sort i encerts a qui farà el viatge des de Santiago Compostel·la per instal·lar-se a Madrid. Feijóo agraïa el gest visiblement emocionat.

Gairebé en paral·lel al plenari del congrés dels populars la número 2 del partit, Cuca Gamarra des de la tribuna d'oradors s'adreçava als militants: "Està clar que necessitem més marxa i més música, això es va animant." Un intent voluntariós d'aixecar l'ànim d'un partit que hores abans havia oficiat un funeral polític.

L'era Pablo Casado ja no existeix, com si els quatre anys al capdavant del partit fos una part de la història del PP que tothom pretén esborrar. Ningú ho amaga.

"Gràcies al meu amic Pablo", amb una frase breu de poc més de 10 segons, Feijóo ha enllestit el capítol d'agraïments al seu predecessor, res més. Les ferides encara no han cicatritzat, però el president gallec s'ha estimat més passar de puntetes per la crisi que ha viscut el partit en els últims mesos. Casado ha tingut un paper secundari, sense protagonisme. Una figura incòmoda que ha deambulat pels passadissos del congrés malgrat els intents per mantenir un somriure forçat.

Enterrada l'etapa Casado, al partit treballen per recuperar la confiança. Als altaveus del Congrés torna a sonar a gran volum "People have the power", la cançó de Patti Smith que s'ha convertit en l'himne del PP per coronar el nou líder del partit. Feijóo, però, no sembla sentir-se especialment còmode amb les posades en escena estridents.

Feijóo conversa agafat de la mà amb Díaz Ayuso en el Congrés de Sevilla
Feijóo conversa agafat de la mà amb Díaz Ayuso en el Congrés de Sevilla (EFE/Julio Muñoz)

"Un paio que fa 60 anys no està per bromes", reconeix durant el seu discurs. Un comentari que resumeix a la perfecció la manera d'actuar del nou líder del partit.

Sap que no té el carisma i la popularitat d'Isabel Díaz Ayuso, sap que forma part d'una generació política veterana, que no simbolitza la cara de la renovació, però Feijóo jugarà la carta de la seva gestió, de la fiabilitat de les quatre majories absolutes a Galícia.

Ara mateix, al PP no hi ha cap altra alternativa que generi consens. Si el lema del congrés de Sevilla era "Ho farem bé", Feijóo és qui pensa que millor ho pot representar. Això sí, no esperem grans escarafalls.

ARXIVAT A:
PPAlberto Núñez FeijóoCuca Gamarra
Anar al contingut