La Fiscalia no veu incitació a l'odi en la crema d'un ninot de Puigdemont
El moment dels fets, el 21 d'abril passat

La Fiscalia no veu incitació a l'odi en la crema d'un ninot de Puigdemont a Andalusia

Per justificar-ho, el ministeri públic al·lega que en aquesta festa de Coripe (Sevilla) és tradició triar un personatge que representi "el mal" de l'any

Aitor Álvarez GarcíaActualitzat

La Fiscalia creu que cremar i tirotejar un ninot de Puigdemont no representa incitació a l'odi ni suposa una discriminació per motius ideològics. El ministeri públic ha arxivat la denúncia de la Generalitat per aquests fets, que van passar a la localitat sevillana de Coripe el 21 d'abril passat.

El fiscal de delictes d'odi de Sevilla considera que la crema i tiroteig del ninot de Puigdemont en la festa de la Crema de Judes de Coripe "no suposa una discriminació o rebuig a una ideologia política ni empara, de cap manera, actes d'incitació a la violència", ja que "en cap moment es va fer referència ni a la ideologia ni al lloc de residència del personatge".

 

 

A més, al·lega que és tradició en la festa de la Crema de Judes que s'esculli un personatge que representi "el mal" de l'any i que en aquesta ocasió no es va optar per un càrrec de la Generalitat, sinó per un "ciutadà fugit":

 

"No es tracta, malgrat que així s'afirmi a l'acord del govern de la Generalitat, d'un atac al MH President Carles Puigdemont, sinó d'un ciutadà que es troba fugit de la justícia contra el qual se segueix un procediment penal per delictes molt greus."

 

La Fiscalia reconeix que alguns dels insults contra Puigdemont que es recullen en la denúncia podrien integrar un delicte d'injúries, però matisa que en aquest cas hauria de ser el mateix expresident qui interposés una querella i, a més, avisa que els autors d'aquestes exclamacions no han estat identificats.

Una vegada arxivat el cas, la Fiscalia obre la via perquè la Generalitat remeti la denúncia al jutjat de primera instància de Morón de la Frontera, decisió que els serveis jurídics de l'administració catalana encara estan avaluant.

 

Una "festa" polèmica

L'any passat, l'ONG Moviment contra la Intolerància va denunciar la "festa" perquè la persona linxada era la presumpta assassina del nen Gabriel. Llavors, l'alcalde, el socialista Antonio Pérez, es va disculpar amb la família del nen. L'explicació augurava la decisió d'aquest any: em pensava que "el cremat seria Puigdemont".

El Diumenge de Resurrecció és tradició fer a Coripe la Crema de Judes, un linxament públic d'un ninot que representa un personatge conegut que hagi fet una mala acció l'últim any. La tria del personatge la fan les famílies dels alumnes de segon d'ESO de l'institut del poble per recollir fons per al viatge de final de curs. La Crema de Judes està declarada d'interès turístic nacional.

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés catalàDelicte d'odiJudici procés
Anar al contingut