Marchena torna altre cop a Batet la decisió sobre la suspensió dels diputats presos
Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, aquest dimarts al Senat i al Congrés

La Fiscalia demana al Suprem la suspensió de Junqueras, Sànchez, Turull, Rull i Romeva

Les defenses dels presos consideren que el Suprem hauria de demanar un suplicatori al Congrés

Actualitzat

Després que el Suprem passés la pilota de la suspensió dels diputats presos al Congrés, ara la Fiscalia demana al tribunal que suspengui Oriol, Junqueras, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull i Raül Romeva.

L'escrit de la Fiscalia demana que "un cop consolidats els drets de participació política" dels acusats, es procedeixi a "l'aplicació immediata de la suspensió de les seves funcions":

"Per a l'efectivitat i compliment de la citada previsió legal, ambdues cambres parlamentàries han de procedir a l'execució sense més tràmits de la mesura de suspensió en l'exercici de les seves funcions."


Els cinc diputats i el senador van acatar aquest dimarts la Constitució al Congrés i al Senat i van prendre així possessió dels seus escons, en un ple d'inici de legislatura tens.

Aquest dimarts la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha donat per feta la suspensió dels cinc presos en una entrevista a la Cadena SER. Batet ha assegurat que "segons la llei d'enjudiciament criminal i el reglament del Congrés" tot indica que finalment seran suspesos.

Meritxell Batet ha enviat un escrit al Suprem en què li demana si s'ha de suspendre Junqueras, Sànchez, Rull, Turull i Romeva d'acord amb l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal, que estableix la suspensió cautelar en l'exercici de càrrecs públics als processats per rebel·lió que es trobin en presó preventiva.

La sala que jutja els presos no ha aplicat de forma immediata aquest article i va passar la pilota al Congrés perquè fos la mesa la que prengués la decisió.

Meritxell Batet, com a presidenta del Congrés dels Diputats, és la tercera autoritat espanyola (EFE)

 

Aquesta mateixa tarda, Batet ha dit que fixarà amb la mesa la data per a la previsible suspensió dels líders independentistes, però no ha aclarit si la suspensió tindrà lloc abans o després de les eleccions europees, municipals i autonòmiques de diumenge:

"Crec que és bo que respectem els temps. I si és necessari, demanarem un informe als lletrats del Congrés. La mesa es reunirà abans de les eleccions. No sé si hi haurà temps."

 

"Un precedent molt greu"

L'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ha explicat a "Els matins" de TV3 que recorreran la hipotètica suspensió, però ha remarcat que "la lletra de la llei no aguanta aquesta interpretació", en referència a l'article 384 bis a què han fet referència el Tribunal Suprem, la Fiscalia i Meritxell Batet. Les defenses tornen a insistir que, per suspendre els presos, cal que el Suprem demani un suplicatori al Congrés per la condició d'aforats i no descarten que es tornin a passar la "patata calenta".

Jordi Pina, que defensa Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, ha assegurat també aquest matí que "totes aquestes recances a l'hora d'aplicar articles o deixar-los d'aplicar són una mostra que s'estan vulnerant els drets polítics".

Van den Eynde considera que "resoldre-ho amb una suspensió és un precedent molt greu".


Batet, com a tercera autoritat espanyola, s'ha reunit aquest matí amb el rei Felip VI, com indica el protocol, per comunicar-li la constitució de les Corts Generals. El rei començarà així la tradicional roda de consultes per a la formació de govern.


Reaccions: de "nova interferència" a "espectacle"

El nou secretari primer del Congrés dels Diputats, Gerardo Pisarello, ha anunciat que votarà en contra de la suspensió dels diputats presos i es pregunta per què el poder judicial trasllada la decisió a la mesa del Congrés. En la línia del que denuncien les defenses, considera que no es pot aplicar la suspensió perquè el reglament de la cambra la condiciona a un suplicatori.

Elsa Artadi, la candidata número dos de JxCat per Barcelona, ha demanat a Batet transparència en la decisió que prengui i acusa la Fiscalia d'"interferir de nou" per haver demanat al Suprem que insti les Corts a suspendre els diputats presos, "una possibilitat real, que es és gravíssim". Artadi ha denunciat que la suspensió alteri la majoria del Congrés:

"Si suspenen els quatre diputats, les majories per investir Sánchez queden alterades. Es pot donar la situació que Sánchez acabi sent president per la porta del darrere, alterant les majories del que va votar l'Estat i el poble de Catalunya."


El president de Ciutadants, Albert Rivera, ha acusat la presidenta del Congrés de ser una "pista d'aterratge del pacte amb els separatistes", i a Iceta i el PSC "d'haver engolit el PSOE". Sobre la reunió de la mesa per decidir si suspèn els presos electes, Rivera ha argumentat que "no hi ha debat" i se'ls ha de suspendre com a parlamentaris de forma "automàtica".  

El candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha dit que no el sorprèn la posició de la Fiscalia i ha denunciat la falta de diàleg:

"Amb escenes com la d'ahir al Congrés i amb aquests gestos veiem fins a quin punt ens trobem lluny de qualsevol perspectiva de diàleg."

ARXIVAT A:
Judici procésEleccions 28AOriol JunquerasRaül RomevaJosep RullJordi TurullJordi Sànchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut