Un any de la fugida de Joan Carles i cada cop més fronts oberts
Investiguen si l'emèrit va cobrar comissions il·lícites d'Aràbia Saudita

Joan Carles I hauria rebut 100 milions de dòlars en comissions pel TGV saudita

Ho publica "Tribune de Genève", que diu que, el 2008, el rei emèrit va dipositar els diners en un compte d'un banc suís

RedaccióActualitzat

Des de Suïssa s'ha difós un nou escàndol que relaciona Joan Carles I amb el rei Abdullah de l'Aràbia Saudita. "Tribune de Genève" infoorma que el 2008 va dipositar 100 milions de dòlars en un compte corrent del banc Mirabaud, a Ginebra, uns diners que corresponien a un regal del rei saudita. Joan Carles I els hauria ingressat a nom d'una entitat de la qual ell era l'únic beneficiari.

Segons el fiscal Yves Bertossa, encarregat de la investigació, els 100 milions de dòlars són, de fet, la comissió pel contracte del TGV a la Meca.

El rei emèrit -segons el diari suís- hauria retirat els diners d'aquest compte durant anys, fins que, el 2012, una part del que quedava, uns 65 milions, s'haurien entregat a l'amiga del monarca Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que els va dipositar a la filial d'un altre banc de Ginebra a les illes Bahames.

Aquests moviments estan ara sota investigació criminal per les autoritats suïsses, que les consideren "sospitoses d'emblanquiment de capitals". La investigació va començar fa dos anys, quan es van difondre uns àudios en què Corinna afirmava que havia amagat diners del monarca. Segons ella, el rei emèrit va assegurar que havia cobrat una comissió pel contracte del TGV a la Meca, un contracte que va guanyar un consorci espanyol després que hi hagués una rebaixa del 30% del pressupost.
 

Nou escàndol que relaciona Joan Carles I amb el rei Abdul·lah de l'Aràbia Saudita
Joan Carles I i Corinna


Corinna desmarca el "regal" del contracte del TGV a la Meca

Els advocats de Corinna zu Sayn-Wittgenstein admeten que l'empresària va rebre una donació del sobirà el 2012 com a "regal" per a ella i el seu fill per "l'afecte" que els tenia, però ho ha desvinculat de les suposades comissions per l'adjudicació a una unió temporal d'empreses espanyola per a la construcció del TGV a l'Aràbia Saudita.

En un comunicat, l'advocat de Corinna, Robin Rathmell, remarca que l'empresària "no va participar" en els acords que van portar a la concessió de les obres del TGV a la Meca, uns acords que "no tenen connexió", diu, amb els fons de la donació.

Tot plegat es remunta a l'estiu del 2018, quan es van difondre els esmentats àudios gravats per l'excomissari Villarejo en una conversa amb l'empresari Juan Villalonga i la mateixa Corinna.
 

Nou escàndol que relaciona Joan Carles I amb el rei Abdul·lah de l'Aràbia Saudita
Al rei emèrit el tornen a relacionar amb la construcció del TGV a la Meca (Europa Press/Jesús Hellín)


Aquesta revelació va motivar que s'obrís una peça separada d'investigació en l'anomenat "cas Villarejo", que instrueix l'Audiència Nacional, tot i que, poc després, es van arxivar les actuacions en relació amb el monarca. Es va considerar que aquelles afirmacions eren "extremadament febles" i, a més, els fets van passar quan Joan Carles I encara era rei i, per tant, era inviolable.

 

El jutge del "cas Villarejo", Manuel García Castellón, va traspassar el cas a Anticorrupció perquè investigués l'adjudicació del TGV basant-se en els famosos àudios.

Els fiscals espanyols van interrogar Corinna en qualitat de testimoni el setembre de l'any passat. El seu advocat va dir que la seva clienta va declarar de manera voluntària per explicar "els fets de què tenia algun coneixement", afegint que les úniques dades sobre la construcció del TGV a la Meca les havia obtingut de terceres persones.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióCasa Reial espanyola
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut