La directiva de Twitter accepta l'oferta d'Elon Musk per comprar el 100% de l'empresa

Es tanca una operació de 44.000 milions de dòlars iniciada fa tres setmanes, quan es va saber que n'era el màxim accionista, i després d'una oferta hostil i la "píndola enverinada" de resposta

Josep Maria Camps ColletActualitzat

La forta aposta de l'empresari multimilionari Elon Musk per comprar la xarxa social Twitter s'ha convertit en realitat, i en molt menys temps del que feia preveure la situació.

Després d'una negociació de pocs dies, i que segons algunes fonts ha continuat amb intensitat durant el cap de setmana, aquest dilluns el consell d'administració de Twitter ha acceptat l'oferta i ha tancat un acord perquè es converteixi en l'únic propietari.

Segons l'agència PRNewsWire, l'empresa ha acceptat les condicions posades per Musk el 14 d'abril: 54,20 dòlars per acció, per un total de 44.000 milions de dòlars:

"Twitter anuncia un 'acord definitiu' per ser comprada i 'posseïda del tot' per Elon Musk."

Ho ha confirmat el mateix president de la companyia, Bret Taylor, dient que "el consell d'administració ha arribat a un acord amb Elon Musk":

 

Codi obert i sense bots

Taylor ha valorat sobretot la "substancial prima en efectiu" que la compra suposarà per a l'empresa, mentre el director executiu, Parag Agrawal, ha destacat la projecció que té la xarxa social a tot el planeta:

"Twitter té un propòsit i una rellevància que impacten a tot el món."

Musk, per la seva banda, ha avançat alguns dels canvis que vol introduir en el funcionament de la xarxa social per "desbloquejar-la" i ha remarcat la transcendència que atorga a la compra:

"La llibertat d'expressió és la base d'una democràcia que funcioni, i Twitter és la plaça digital on es debaten qüestions vitals per al futur de la humanitat."

"Vull fer que Twitter sigui millor que mai, millorant el producte amb noves funcions, fent els algorismes de codi obert per augmentar la confiança, eliminant els bots i autentificant tots els humans."

Missatge als seus crítics

Mentre ha durat la negociació, la cotització de l'empresa s'ha suspès a la borsa de Nova York, després que les intencions de Musk hagin fet pujar el seu valor en les últimes setmanes.

El virtual nou propietari ha avançat l'acord abans que es fes públic, precisament a Twitter, amb un missatge en el seu estil críptic habitual:

"Espero que fins i tot els meus pitjors crítics es quedin a Twitter, perquè això és el que vol dir la llibertat d'expressió."

"Rendir comptes pels danys causats"

Un cop s'ha fet pública la notícia, la Casa Blanca ha demanat, per boca de Jen Psaki, portaveu del president dels Estats Units Joe Biden, que es reguli més el funcionament de les xarxes socials:

"El president Biden fa temps que diu que les plataformes tecnològiques han de rendir comptes pels danys que causen, i dona suport de manera rotunda a l'aprovació de reformes fonamentals per aconseguir aquest objectiu."

Psaki ha recordat la intenció de Biden de reformar la Llei de Decència en les Comunicacions de 1996, que exonera les plataformes d'internet d'haver de respondre legalment pels continguts que s'hi publiquen.

L'empresari multimilionari Elon Musk, en una imatge d'arxiu (Reuters)

Història d'amor i odi

Fa anys que Musk té una història d'amor i odi amb Twitter, del qual és un dels usuaris amb més seguidors, més de 80 milions, i que fa servir de manera creativa, molt aplaudida i també no exempta de polèmica.

Últimament havia criticat la gestió de la directiva actual, considerant que no fa prou per promoure la llibertat d'expressió, i havia insinuat la intenció de crear una alternativa.


Màxim accionista per sorpresa

Però tot va canviar fa exactament 3 setmanes, quan es va fer públic que Musk havia comprat el 9% de les accions de la companyia, cosa que el convertia en el màxim accionista.

Això va aixecar tot d'especulacions sobre les intencions últimes de l'empresari, i va fer sonar totes les alarmes a la directiva de Twitter, des del novembre encapçalada per Parag Agrawal.

Llavors Agrawal va substituir en el càrrec Jack Dorsey, un dels quatre fundadors de Twitter el 2006 i que n'era el màxim executiu des del 2015.

Pocs dies després es va saber que la cúpula li va oferir entrar al consell d'administració, cosa que hauria limitat al 15% el màxim d'accions que podia tenir, i també que Musk ho va rebutjar.


Oferta hostil multimilionària

I fa ara 10 dies va llançar la bomba: una oferta hostil per comprar totes les accions per 54,20 dòlars l'acció, una operació de 44.000 milions de dòlars, més de 40.000 milions d'euros.

A més, va dir que no estava negociant, sinó que era "l'oferta definitiva", mentre assegurava que "Twitter s'ha de transformar en una empresa privada per fer els canvis que s'han de fer".


Twitter i la llibertat d'expressió

Encara no està molt clar en què han de consistir exactament aquests canvis segons Musk, però en un tuit de fa exactament un mes va evidenciar els seus dubtes respecte a Twitter, i la resposta dels seus seguidors va ser força clara:

"La llibertat d'expressió és essencial per a una democràcia que funcioni. Creieu que Twitter s'adhereix rigorosament a aquest principi?"

Si hi ha algú al món que podia fer una operació com aquesta és Musk, considerat l'home més ric del món, amb una fortuna que es calcula en més de 250.000 milions d'euros.

És el que valen ara mateix les accions que té a les seves companyies, sobretot a Tesla, i per això va haver-hi dubtes que pogués mobilitzar tants diners en metàl·lic per comprar Twitter.

Contraatac amb "píndola enverinada"

Pocs dies després, però, va concretar com pensava fer-ho: 21.000 milions de la seva butxaca, segurament venent-se accions, i la resta finançant-los de diverses maneres.

Mentrestant, la directiva de Twitter va contraatacar oferint noves accions als accionistes, seguint l'estratègia coneguda com a "píndola enverinada" per dificultar la compra a Musk tot diluint la seva part.

Però 10 dies després sembla que, malgrat l'enfrontament, sí que hi ha hagut una negociació que ha dut a l'acord, que caldrà veure si també inclou una estratègia de futur per a l'empresa.


El compte suspès de Donald Trump

L'interès de Musk per comprar Twitter ha fet que els republicans tinguin esperances que el seu líder, l'expresident Donald Trump, recuperi el seu compte de Twitter, suspès per l'empresa després de l'assalt al Capitoli.

Ho ha evidenciat el compte dels republicans al Congrés dels Estats Units, en nom de més de 200 diputats, que aquest dilluns s'ha adreçat directament a Musk per demanar-l'hi per a aquesta mateixa setmana:

"Ei, Elon Musk, és una setmana perfecta per alliberar el compte de Twitter de Donald Trump."

"Em quedo a Truth"

Trump, però, no espera que això passi, i fins i tot ha dit que no vol tornar a fer servir el seu compte de Twitter, sinó que prefereix la xarxa que ell impulsa, i que ha anomenat Truth (Veritat).

Ho ha dit a la cadena Fox, quan encara no s'havia fet oficial l'acord de compra, i ha aprofitat per elogiar Musk:

"Espero que Elon compri Twitter perquè hi farà millores i és un bon noi, però jo em quedo a Truth."

Trump tenia a Twitter més seguidors que Musk, més de 90 milions, i va convertir el seu compte en la seva principal arma propagandística, abans i durant la presidència.

La suspensió del seu compte va ser decidida pels responsables de Twitter pel risc que fes "més incitacions a la violència", però també van admetre que estaven establint "un precedent perillós".

Història d'èxit

Elon Musk, nou propietari de Twitter, va néixer fa 50 anys a Pretòria, a Sud-àfrica, de pare sud-africà i mare canadenca, va instal·lar-se als Estats Units el 1992 i el seu primer èxit va ser com a cofundador del sistema de pagament PayPal.

Ara fa 20 anys va fundar la companyia espacial SpaceX i dos anys després va convertir-se en president de la marca de cotxes elèctrics Tesla, empreses que encara lidera i que l'han fet immensament ric.

Pel camí ha fundat i liderat més empreses, entre les quals Tesla Energy, dedicada a panells fotovoltaics, The Boring Company, que construeix túnels urbans per on circulen cotxes Tesla, o Neuralink, dedicada a desenvolupar sistemes per controlar aparells directament amb el pensament.

Elon Musk, fundador de Tesla, Spacex i Neuralink
Elon Musk, fundador de Tesla, Spacex i Neuralink

 

ARXIVAT A:
TwitterInternetXarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut