València

La Diputació de València fa retirar les fotos del "cas Gürtel" d'una exposició

La Unió de Periodistes Valencians ha decidit tancar l'exposició "Fragments d'un any", que es feia al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM), només un dia després d'inaugurar-la. La decisió s'ha pres després de comprovar aquest matí que deu de les noranta fotografies havien desaparegut. La majoria de les instantànies retirades són de temàtica política i estan estretament relacionades amb el "cas Gürtel". S'hi pot veure, entre d'altres, el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps; l'alcaldessa de València, Rita Barberà, i l'expresident espanyol José María Aznar. Pel president de la Unió de Periodistes Valencians es tracta d'un acte de censura destinat a amagar els casos de corrupció.

Actualitzat
La Unió de Periodistes Valencians ha decidit retirar l'exposició "Fragments d'un any", que va ser inaugurada dijous al Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat i que recull unes 90 imatges de reporters valencians sobre actualitat, després de comprovar que aquest divendres la Diputació de València havia despenjat les instantànies referents a la secció de política, segons van confirmar fonts del col·lectiu i de la coordinació de la mostra.

Entre les fotografies que han estat retirades figuren totes les de la secció de política -la majoria referents a l'anomenat "cas Gürtel"-, així com d'altres de l'àmbit de societat en què apareixen el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i l'expresident del govern espanyol José María Aznar, i una escena del líder dels socialistes valencians, Jorge Alarte, amb el guru de la campanya electoral d'Obama.

Aquí es poden veure les fotografies, cedides per la Unió de Periodistes Valencians a Televisió de Catalunya:


La Unió de Periodistes Valencians ha pres la decisió de retirar tota l'exposició en considerar que és "un tot" i que no pot entendre's de forma parcial. Els responsables de la selecció han lamentat aquest fet i han incidit que, precisament, es va eliminar de la mostra el material "que podia ser mal interpretat o que no feia justícia a la notícia". "El que es veu en l'exposició és el que va passar l'any passat, que va ser un exercici molt dur en política a la Comunitat Valenciana", ha explicat un dels coordinadors.
 
Els responsables de l'exposició confien a trobar un lloc per tornar a exhibir aquesta mostra -que s'exposava aquest any per tercera vegada consecutiva al MuVIM-, ja que encara no han pogut pensar una nova ubicació perquè els fets han estat un "imprevist".

La Diputació en culpa Cultura

La Diputació de València ha assenyalat que la retirada de les fotografies respon a "una decisió interna de l'àrea de Cultura" de la corporació provincial. Així ho han indicat fonts de l'equip de govern d'aquesta institució, que no ha concretat els motius que han portat a aquesta decisió. Segons la Diputació, la retirada de les instantànies "respon a una decisió interna de l'àrea de Cultura" que ha estat "consensuada" i presa tant pel director del MuVIM, Román de la Calle, com pel diputat provincial de Cultura, Salvador Enguix.

Per la seva banda, els socialistes valencians han denunciat l'actitud "obertament censora" de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València per aquest fet. La seva responsable de Cultura a la Comissió Executiva Nacional del PSPV, Marylène Albentosa, ha declarat que "és una autèntica vergonya que la Comunitat sigui cada vegada més coneguda per la censura que imposen els seus dirigents polítics".
Anar al contingut