El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la valoració de la condemna a Laura Borràs
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la valoració de la condemna a Laura Borràs

Aragonès demana rellevar Borràs al Parlament: "Les institucions estan per sobre de les persones"

Jordi Turull rebutja plantejar-se un canvi a la presidència de la cambra i reclama "no sotmetre la vida política catalana a l'arbitrarietat de la justícia espanyola"

Actualitzat

Divisió dins de l'independentisme després que s'hagi fet pública la condemna a Laura Borràs a quatre anys i mig de presó per prevaricació i falsedat documental quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. Tant ERC com la CUP consideren que la corrupció "ha quedat provada". En canvi, des de Junts, defensen Borràs.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat rellevar Borràs de la presidència del Parlament per garantir que "el Parlament de Catalunya funcioni en tots els seus àmbits":

"Les institucions estan per sobre de totes les persones."

Aragonès ha insistit que cal "preservar" les institucions d'autogovern davant una sentència que "afecta de manera molt clara la segona institució del país". És per això que ha demanat que els grups parlamentaris trobin "la fórmula" perquè la cambra treballi "en plenes funcions".

"Les institucions no poden estar pendents d'una defensa que és de caràcter personal", ha apuntat Aragonès, que ha remarcat que la presidència de la Generalitat "està per sobre" de la persona que l'ocupi en cada moment.

Sobre la sentència, Aragonès ha assenyalat que "els fets provats són uns fets greus, que atempten contra la bona administració dels cabals públics" i els ha desvinculat del procés independentista:

"No té cap tipus de vinculació ni relació amb la repressió política i judicial que estan patint representants polítics vinculats a l'independentisme pel seu compromís amb el referèndum de l'1 d'Octubre."

Laura Borràs, durant un ple com a presidenta del Parlament
Laura Borràs, durant un ple com a presidenta del Parlament (Europa Press / David Zorrakino)


Turull: "La justícia espanyola no dictarà la nostra vida política"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha definit la condemna a Borràs com "un cas de 'lawfare' de manual" i ha assegurat que la sentència no pot marcar la vida política catalana:

"No podem sotmetre la vida política catalana a l'arbitrarietat de la justícia espanyola."

Turull no ha volgut referir-se a la possibilitat d'un relleu a la presidència del Parlament. Ha assenyalat que no parlarà "de substitucions fins que ens trobem en un escenari de substitucions" i ha assegurat que ni es plantegen si el partit ha de mantenir la segona institució del país:

"Nosaltres tenim la presidència del Parlament: la presidenta del Parlament es diu Laura Borràs."

El número dos del partit ha remarcat que Junts ja ha viscut "situacions d'aquest tipus". "No podem fer que una sentència injusta, que no és ferma i en un procés ple d'irregularitats tingui els efectes que aquesta sentència busca", ha dit.

El secretari general de Junts, Jordi Turull
El secretari general de Junts, Jordi Turull (EFE / Quique García)

Torra demana deixar vacant la presidència del Parlament

L'expresident de la Generalitat Quim Torra ha proposat que, si es retira l'escó de Borràs, la presidència del Parlament quedi vacant amb l'objectiu de "no normalitzar la repressió".

"No em puc imaginar que cap independentista vulgui ocupar el càrrec de president del Parlament després d'aquesta sentència, ni per descomptat que, quan li sigui retirat l'escó, l'ocupi ningú."

L'antecessor de Pere Aragonès al Palau de la Generalitat ha comparat la situació de Borràs amb quan el van condemnar per no despenjar una pancarta en solidaritat amb els presos independentistes. Després que l'inhabilitessin, ningú va ocupar ni el seu escó ni la presidència de la Generalitat. "L'independentisme n'ha d'aprendre i fer de la repressió una palanca", ha opinat.

Per Torra, la sentència és una "absoluta infàmia" i ha denunciat que el TSJC és "un tribunal polititzat" que té un president "antiindependentista". El 131è president de la Generalitat opina que és "impossible" que cap persona independentista "tingui un judici just" a Espanya.

L'expresident de la Generalitat Quim Torra, seguint la compareixença de Borràs
L'expresident de la Generalitat Quim Torra, seguint la compareixença de Borràs (ACN / Natàlia Segura)

Marta Vilalta: "Si fos d'Esquerra, ja hauria dimitit"

Des d'Esquerra, la portaveu parlamentària, Marta Vilalta, ha evitat demanar directament a Borràs que deixi la presidència de la cambra fins que hi hagi sentència ferma. Ara bé, Vilalta ha remarcat diverses vegades que la presidenta del Parlament "si fos d'Esquerra ja hauria dimitit".

Vilalta ha dit que, amb la sentència, "queda provat que hi ha un delicte de corrupció". La secretària general adjunta dels republicans ha insistit que el cas de Borràs "no té res a veure amb altres casos" contra independentistes, entre els quals ha citat Meritxell Serret, Anna Gabriel o Clara Ponsatí.

"Fer veure que és el mateix és només banalitzar la repressió."

La portaveu d'Esquerra ha apuntat que creu que Borràs "no hauria d'entrar a la presó".

Vilalta ha dit que la Junta Electoral "no hauria de tenir la possibilitat d'interferir en el dia a dia del Parlament" per retirar l'acta a Borràs, tot i que ha admès que "segurament" actuarà abans que hi hagi sentència ferma.

La portaveu parlamentària d'Esquerra, Marta Vilalta
La portaveu parlamentària d'Esquerra, Marta Vilalta (ACN / Mariona Puig)

La CUP demana que Borràs faci "un pas al costat"

Des de la CUP, el diputat Xavier Pellicer ha dit que Borràs ha estat condemnada per "uns fets que no tenen res a veure amb l'independentisme, amb l'1-O ni amb cap acció ni amb cap mobilització del moviment independentista".

Pellicer ha acusat la líder de Junts d'haver "prioritzat els seus propis interessos als del país" i ha considerat que ha "utilitzat de manera totalment irresponsable el procés independentista per tapar les seves males praxis":

"Ha estat una pràctica de l'estat espanyol intentar vincular independentisme amb corrupció i, malauradament, la gestió que s'ha fet d'aquest cas ho ha facilitat."

El diputat cupaire ha dit que, després de la sentència d'aquest dijous, "ja no parlem de presumpta corrupció, avui parlem de corrupció" i ha recordat que no van votar-la com a presidenta del Parlament per la sospita que s'arribaria "exactament" al punt on s'ha arribat.

Pellicer ha descartat portar el cas a la Junta Electoral Central, com han anunciat que faran PP, Ciutadans i Vox, i s'ha compromès a treballar perquè la presidència del Parlament "no recaigui en cap cas en cap dels partits del 155".

El diputat de la CUP Xavier Pellicer, en la roda de premsa al Parlament
El diputat de la CUP Xavier Pellicer, en la roda de premsa al Parlament (ACN / Mariona Puig)

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCUPQuim TorraLaura BorràsParlament de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut