La JEC debat si inhabilita Torra després que el TSJC el condemnés per desobediència
Torra va ser condemnat a un any i mig d'inhabilitació per desobediència (ACN/Gerard Artigas)
Madrid

La JEC deixa sense escó Quim Torra i l'inhabilita com a president de la Generalitat

Torra ha convocat un consell extraordinari a les 20.00 al Palau de la Generalitat amb tots els consellers i es preveu una compareixença institucional quan acabi

RedaccióActualitzat

La JEC s'ha pronunciat sobre la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Inhabilita Torra després de ser condemnat per desobediència i el deixa sense escó.

És el que reclamaven PP, Ciutadans i Vox. L'òrgan central els ha donat la raó després que la Junta de Barcelona va desestimar les seves peticions.

La Junta Electoral Central inhabilita "de facto" Quim Torra en deixar-lo sense escó al Parlament de Catalunya per "inelegibilitat sobrevinguda" per la seva condemna per desobediència.

La JEC estima el recurs del PP i parcialment el de Vox i Ciutadans contra la decisió de la Junta Electoral Provincial que va rebutjar cessar-lo com a diputat. La decisió s'ha pres per sis vots particulars.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar el president de la Generalitat a un any i mig d'inhabilitació per desobediència per no haver fet cas de l'ordre de la JEC de retirar els llaços grocs en campanya electoral.

Torra ha convocat un consell extraordinari a les vuit del vespre al Palau de la Generalitat amb tots els consellers i es preveu una compareixença institucional quan acabi.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont no ha tardat a reaccionar a Twitter. Ho ha qualificat d'indignant i vergonyós:

 

 

El Parlament: "La JEC no és l'òrgan competent"

A Catalunya, el Parlament va demanar a la JEC que rebutgés els recursos que volen inhabilitar Torra.

En l'escrit, presentat a instàncies del president de la cambra catalana, Roger Torrent, es va al·legar que el Parlament és l'òrgan competent per resoldre qüestions d'incompatibilitat dels diputats, ja que afecta l'estatut d'aquests, i no el règim electoral.

El text inclou diverses normatives relatives a les incompatibilitats i a les causes de pèrdua de la condició de diputats, com el mateix reglament del Parlament, l'article 67.2 de l'Estatut o la llei de la Presidència de la Generalitat, que regula els motius de cessament d'un cap de l'executiu català.

La cambra catalana considera en les seves al·legacions que la JEC no és l'òrgan competent per resoldre la qüestió que ha motivat els recursos presentats, sinó, ben al contrari, que és "incompetent", ja que la matèria no afecta el règim electoral.

ARXIVAT A:
Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut