Parlament

L'ordre de presó irromp al Parlament: una picabaralla acaba amb Carrizosa expulsat

Ciutadans demana empara al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez, i que s'apliqui l'article 155 a Catalunya

RedaccióActualitzat

Forta picabaralla al Parlament per l'ingrés a presó dels set detinguts per terrorisme que ha acabat amb l'expulsió de l'hemicicle del diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, per part del president del Parlament, Roger Torrent.

Els altres diputats de Ciutadans també han marxat del Parlament.

L'intercanvi de retrets ha començat quan, al final del ple en què s'han votat les propostes de resolucions dels grups, des de JxCAT i ERC han demanat una junta de portaveus per denunciar "les formes i l'aplicació de la llei antiterrorista". Ha estat en aquell moment quan alguns diputats independentistes han aplaudit i cridat "llibertat".


El diputat de Cs ha demanat la paraula i ha expressat la "immensa vergonya i pena per ser en un Parlament on s'empara persones que per resolució judicial han ingressat a presó presumptament per fets gravissims com són atemptar contra tots els catalans, contra la convivència de tots els catalans. Ens sentim amenaçats per aquells que donen suport al terrorisme". I ha exclamat: "Vergonya al Parlament de Catalunya!"

El president del Parlament ha cridat a l'ordre diverses vegades a Carlos Carrizosa i finalment, l'ha acabat expulsant.

Carrizosa, en una roda de premsa al Parlament envoltat de diputats del seu grup, ha qualificat d'"infàmia" la seva expulsió

"Els representants d'1,5 milions de catalans som expulsats del Parlament per defensar la llibertat i l'Estat de dret, mentre s'aplaudia el terrorisme".

"Estic orgullós d'haver estat expulsat del Parlament per haver defensat la llibertat de tots els catalans". 

"Avui hem passat una línia vermella: mai havia passat que els polítics donessin suport explícitament persones que són ingressades a la presó acusades per fets que podrien constituir delictes de terrorisme".

 


Carrizosa també ha apel·lat al president en funcions del govern espanyol, Pedro Sánchez:

"Què més ha de passar? Ha de morir algú perquè el president del govern espanyol actuï i revoqui els poders als que ens amenacen i protegeixen els terroristes?"


La CUP ja havia abandonat el ple

Prèviament, i enmig de les votacions de les propostes de resolució del debat de política general, la CUP ha demanat la paraula per demanar la interrupció del ple, tenint en compte que s'acabava de saber que el jutge havia enviat a la presó els 7 detinguts dilluns per terrorisme.

El diputat Carles Riera ha justificat que no podien continuar el ple amb normalitat, atesa la situació d'"excepcionalitat democràtica":

"El grup parlamentari de la CUP no podem normalitzar la vida institucional en una situació d'excepcionalitat democràtica i de repressió. I per tant, nosaltres abandonarem el ple."

El president del Parlament ha advertit que no es podien interrompre les votacions i, a continuació, els quatre diputats de la CUP han abandonat l'hemicicle.

Roger Torrent ha justificat que calia esperar el desenllaç de les votacions abans de convocar la junta de portaveus:

"Falta votar només algunes propostes de resolució. Després, si així ho desitgen els grups parlamentaris, farem aquesta junta de portaveus".

La decisió de la CUP ha estat en resposta a l'ordre del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón d'enviar a la presó i sense fiança els 7 detinguts dilluns a Catalunya, en el marc de l'anomenada operació Judes, per terrorisme.

Els cupaires han considerat que calia reunir la junta de portaveus, de manera extraordinària i urgent, per donar una "resposta institucional" a aquesta ordre de presó.

En un tuit, Carles Riera ha parlat de "7 noves preses polítiques" i ha subratllat que "l'Estat ja ha dictat sentència i la resposta comença ara":

 

 

 

 

 

 

 

Per la seva banda, Alejandro Fernández, del PP, ha dit que "l'espectacle al Parlament ha estat lamentable". També ha reivindicat la feina dels jutges i de les forces i cossos de seguretat. En aquest sentit, ja dit que "és vital que el nacionalisme català reflexioni":

 

 

 

 

Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, ha criticat l'actitud de Cs:

 

 

 

Des d'ERC, Sergi Sabrià has assegurat que l'actitud de Ciutadans li fa "fàstic":

"Fins aquí podíem arribar. No ens arrosegaran en cap cas al lloc on ells volen. Rebutgem sempre i a tot arreu la violència. Només defensem les vies democràtiques per aconseguir objectius polítics."

 També Ernest Maragall ha dit que avui s'ha assistit a "comportaments inacceptables".

 

 

Des de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach ha dit que "és una irresponsabilitat i un cultiu de crispació fer l'equiparació entre independentisme i terrorisme" i ha fet fa una crida a la serenitat en un moment en què "no es respecta la presumpció d'innocència". Sobre el ple d'aquest dijous, ha dit:

"Sentim vergonya de com Cs està intenant convertir el Parlament en un circ amb bronca permanent. La judicialització i la cripació no ajudaran  a resoldre un conflicte que és polític."


La Junta de portaveus denuncia la "criminalització"

Finalment, s'ha celebrat la Junta de Portaveus, que denunciat la campanya de "criminalització" del moviment independentista i l'intent d'equiparar-lo -han dit- amb el terrorisme.

El text acordat per Junts x Catalunya, Esquerra, Catalunya en Comú-Podem i la CUP ha rebutjat l'operació impulsada per l'Audiència Nacional que ha portat a l'empresonament preventiu dels 7 detinguts. També demana la llibertat de les "persones perseguides per les seves idees polítiques". Quim Torra ha subscrit aquest acord. 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaCsCUPOperació Judes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut