Barcelona

La crisi afecta més la situació laboral de les dones joves que de les madures

A les dones els afecta menys la crisi que als homes, segons un informe del Ministeri de Treball. El ministeri assegura que l'any passat es va tancar en positiu pel que fa a la creació d'ocupació entre les dones, amb 36.400 nous llocs de treball femenins. Per edats, les més afectades per la crisi van ser les dones joves, de menys de 34 anys, mentre que l'ocupació va créixer en les dones de mitjana edat. En els últims catorze anys, s'ha duplicat el nombre de dones que treballen, que ha passat dels 4 als 8,5 milions. Tot i això, les diferències salarials continuen. Per això, la demanda d'igualtat a la feina centra bona part de les reivindicacions en el Dia Internacional de la Dona.

Actualitzat
El número de dones desocupades durant el quart trimestre del 2008 era de 1.519.000. La majoria de dones sense feina tenen entre 16 i 19 anys, amb una taxa del 47,6%, mentre que l'atur afecta menys les dones de més de 55 anys ja que presenten una taxa d'atur del 10,5%. Durant l'últim any, però, la pèrdua del lloc de treball ha afectat especialment les dones d'entre 30 i 39 anys.

Així ho posa en evidència l'estudi "La dona en el mercat de treball a Espanya 2008", que també mostra que l'atur afecta menys les dones que els homes: els tres últims mesos del 2008, el 47,4% d'els aturats eren dones i el 50,5% eren homes.

Diferències salarials

L'equiparació salarial entre homes i dones continua sent una assignatura pendent. Tot i que la diferència s'ha anat retallant, ara fa uns anys que es manté inalterable. Segons el mateix estudi del ministeri espanyol, el salari femení és un 27,5% inferior al masculí i les diferències són més grans en el sector industrial i més estretes en la construcció.

Lluny del poder

Les dones empresàries, directives i conselleres encara són unes "rara avis" al sector empresarials de l'estat ja que els càrrecs de responsabilitat continuen dominant-los els homes. Només a tall d'exemple, de tots els presidents d'empreses que cotitzen a la borsa espanyola, només un 3% són dones i un 7% conselleres. Sovint, a més a més, són l'única dona dins del consell de direcció.

Malgrat el que confirmen les dades a Espanya, hi ha exemples d'empreses que, enmig de la crisi, han optat per fer just el contrari, com a Islàndia, on han nomenat dues dones per dirigir dos dels bancs nacionalitzats del país. Els estudis revelen que les empreses on la presència d'homes i dones es té en compte de la mateixa manera obtenen més bons resultats.

Dones i serveis

El mercat laboral femení es troba molt concentrat en el sector serveis, que acumula el 85% de les ocupades. Després se situa en la indústria i, a més distància, en l'agricultura i la construcció. A més, la proporció de dones que treballa al sector de serveis ja supera la dels homes.
Anar al contingut