Barcelona

La celebració del referèndum divideix els alcaldes socialistes

Ajuntaments on governa el PSC, com Terrassa, Girona i Blanes, es desmarquen de la direcció del partit, que demana no col·laborar amb el referèndum, i no hi posaran obstacles tot i que no ho comparteixen

RedaccióActualitzat

El dia 4 de juliol el govern farà públics els detalls del referèndum. Un dels dubtes pràctics és on s'instal·laran les urnes i quin paper hi jugaran els ajuntaments. En especial, aquells on hi governen forces no independentistes. Als municipis on els socialistes estan al poder, no hi ha unanimitat. A Terrassa, l'alcalde, Jordi Ballart, no s'oposarà al referèndum. Per contra, a Lleida, Àngel Ros ja ha dit que es complirà la llei i no es podrà fer.

Ros, que governa la Paeria amb el suport de Ciutadans, és un dels alcaldes del PSC més taxatius en contra de la celebració del referèndum. Aquest dijous,a la seu del PSC de Lleida ha aparegut pintades a la façana que diuen: "PSOE igual a GAL. Farem el referèndum". El ple va votar aquest dilluns no cedir locals per a l'1 d'octubre.

Des del PSC, s'ha respost a la bretolada a través de Twitter, advertint que actes vandàlics com aquest no els faran callar:

 

 

Directrius als alcaldes des de l'executiva del PSC

La direcció del PSC ha donat unes directrius clares als seus alcaldes: no comparteix un procés que considera impregnat d'unilateralitat, il·legalitat i desobediència.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i ara membre de l'executiva del PSOE, Núria Parlon, no comparteix -en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio"- el fet que es tensi tant la corda i convida a buscar una sortida al conflicte entre Catalunya i l'Estat:

"Al final acaba sent una mena de joc de provocacions: 'Arribem fins al final perquè apliquin el 155 i així ens carregarem de raó'. Però quina raó?, quines raons?... La veritat, és del tot necessari que siguem capaços de fer una mena de reset col·lectiu"

"Si el Tribunal Constitucional suspèn les lleis en les quals s'empara el referèndum, nosaltres demanarem un informe al secretari. El secretari municipal ja ens ha expressat que, evidentment, l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, amb els seus funcionaris i funcionàries, no pot incomplir la legalitat vigent"

A Blanes, l'alcalde, Miquel Lupiáñez, explica que la jornada de votació no es podrà fer en dependències municipals, però no s'oposarà de manera bel·ligerant a la jornada, per bé que ha posat diferents casuístiques que poden acabar amb una solució salomònica:

"Si pertoca anar a tancar aquell col·legi, ho hauré de fer perquè així m'ho mana l'informe del secretari. Mentrestant haurà passat tres quartes parts de jornada o una jornada sencera. Lluitar contra un acte democràtic? Hem de reflexionar-hi tots i sobretot els demòcrates, sobretot el PSC"

A Girona, el PSC governa al costat del PDeCAT i la primera tinent d'alcalde, Sílvia Paneque, diu que no hi posarà pals a les rodes.

"No posarem obstacles a la celebració del referèndum però ha de quedar clar que nosaltres ni el compartim, ni hi col·laborarem, ni hi participarem"

L'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, creu que "la situació d'atzucac en què ens trobem només es resol amb l'expressió democràtica més autèntica: les urnes". També a través de les xarxes, l'alcalde de Terrassa diu que ell no és ningú per prohibir el vot.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut