Rainer Haseloff, de la CDU, guanyador de les eleccions a Saxònia-Anhalt

La CDU de Merkel s'imposa a la dreta populista a les eleccions de Saxònia-Anhalt

Les últimes enquestes preveien un frec a frec entre totes dues forces polítiques, però finalment els electors han frenat la victòria d'Alternativa per a Alemanya

Actualitzat

La CDU, el partit conservador d'Angela Merkel, s'imposa clarament a la ultrapopulista Alternativa per a Alemanya (AfD) a les eleccions de Saxònia-Anhalt, en l'últim test electoral abans de les generals del 26 de setembre, que seran les primeres sense Merkel com a candidata.

Alternativa per a Alemanya no ha aconseguit fer-se amb la victòria i es manté com a segona força, però a distància. I això voldria dir que molts electors han anat a les urnes amb el propòsit de frenar la dreta populista.

S'ha evitat que l'AfD guanyi, però això també ha estat una patacada per als partits d'esquerres, ja que hi ha hagut molt vot estratègic cap a la CDU.


Finalment, doncs, la CDU ha obtingut el 35,2% dels vots i l'AfD, el 23,3%, segons les projeccions de la televisió pública ZDF, tot i que els últims sondejos apuntaven un frec a frec entre totes dues forces. La CDU i l'AfD sumen, per tant, més del 50% del suport electoral en aquest land.

Per altra banda, la socialdemocràcia alemanya (SPD) surt malparada novament d'unes eleccions. Els socis de govern de la cancellera Merkel continuaran sent quarta força al parlament de Magdeburg.

Traduït a escons, la CDU n'obtindria 32; l'AfD, 21; l'Esquerra, 21; els socialistes de l'SPD, 8; els verds, 6, igual que els liberals, que també en tindrien 6.

Els liberals, quan han aconseguit superar la barrera electoral del 5%, han entrat al parlament regional després de deu anys fent oposició des de fora de la institució.

Negociacions obertes

Ara s'obre el període per veure qui podrà formar govern en aquest land. El fins ara primer ministre de Saxònia-Anhalt, Rainer Haseloff, de la CDU, podria reeditar la seva aliança amb socialdemòcrates i verds, però també podria forjar una aliança amb socialdemòcrates i liberals.

Matemàticament també hi podria haver un govern entre els conservadors de la CDU amb verds i liberals.

Aquest serà el tercer i últim mandat de Haseloff.

ARXIVAT A:
AlemanyaExtrema dretaEleccions Alemanya
Anar al contingut