El vent ha obligat a desviar a Vitòria un avió que havia d'aterrar a Bilbao. (Foto: EFE)
El vent ha obligat a desviar a Vitòria un avió que havia d'aterrar a Bilbao. (Foto: EFE)

La borrasca "Petra" deixa vents de més de 140 km/h sense gaires destrosses

La ciclogènesi explosiva "Petra" ha deixat al pas per la comunitat gallega ratxes de vent màximes de 142,9 km/h en punts del litoral corunyès, a Cedeira, i de 153 km/h en zones d'alta muntanya, a Lardeira. També precipitacions acumulades de 73 litres per metre quadrat a Santa Comba (la Corunya).

RedaccióActualitzat
A les províncies de la Corunya i Lugo, les flotes pesqueres estan amarrades ja que es preveu que l'onatge augmenti i arribi a alçades de 4 a 5 metres. Durant el pas del "Petra", el 112-Galícia ha atès 55 "incidències menors" degudes al temporal, com la caiguda d'arbres, cablejat i contenidors, així con tapes de clavegueres aixecades. A la província de la Corunya, es van registrar 23 incidències, 18 a Pontevedra, 13 a Lugo i una a Ourense.

La intensitat del vent ha obligat l'Aeroport de Santander a desviar vols procedents de Madrid i a anul·lar la sortida d'una de les connexions amb la capital espanyola. Per una altra banda, a l'Aeroport de Bilbao, tres vols procedents de Madrid, Santiago i Barcelona han hagut d'aterrar a l'Aeroport de Foronda, i un altre amb origen a París ho ha hagut de fer a l'Aeroport de Biarritz.

El vent no ha afectat les carreteres basques, per on s'ha circulat amb normalitat, a excepció d'alguns arbres caiguts en carreteres comarcals.

Els bombers de Santander han hagut de fer mitja dotzena d'intervencions entre el dia d'ahir i avui a conseqüència del fort vent, però aquestes no han suposat grans complicacions ja que, principalment, se'ls ha avisat per caigudes d'antenes o tanques.

La ciclogènesi explosiva, denominada "Petra", és una borrasca associada a una davallada de pressió atmosfèrica en un curt període de temps, és a dir, si la pressió cau entre 18 o 20 mil·libars per hora en 24 hores, el fenomen es converteix en una ciclogènesi.

"Petra" manté aquest dimecres en alerta vint-i-set províncies per vent costaner i pluges, especialment a Cantàbria, Navarra, Astúries i les províncies de Burgos, Lleó, Palència, la Corunya, Lugo i Pontevedra.

L'Agència Estatal de Meteorologia assenyala que la velocitat de desplaçament de la borrasca és lenta, circula d'oest a est, tot i que s'espera a partir de divendres una pèrdua gradual de la intensitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut