Barcelona

Els Mossos no permetran que Desokupa desallotgi dos blocs a la Bonanova de Barcelona

Els immobles, coneguts com El Kubo i La Ruïna, fa anys que estan ocupats sense que hi hagi hagut gairebé mai cap conflicte fins ara, que s'acosten les eleccions municipals del 28 de maig

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Els Mossos d'Esquadra tenen desplegat un dispositiu policial especial al districte de Sarrià de Barcelona, a l'altura de la plaça de la Bonanova, per garantir la seguretat dels veïns arran de l'amenaça de l'empresa Desokupa, que ha anunciat que pensa desallotjar aquest dijous dos blocs d'habitatges, els immobles coneguts com El Kubo i La Ruïna. La policia ja ha avançat que no ho permetrà.

Durant unes hores, aquest dimarts al vespre, els Mossos han acordonat la plaça per evitar enfrontaments. A la zona s'han desplegat més de 20 furgons policials i els agents han evitat que els ciutadans hi accedissin.

Els ocupants de la Ruïna han fet sonar a través d'altaveus la Serenata n.13 de Wolfgang Amadeus Mozart i han tret el cap per sobre els murs de la casa tapats amb passamuntanyes i ulleres de sol. Poc després, els candidats de Cs i i Vox a l'alcaldia de Barcelona, Anna Grau i Gonzalo d'Or, respectivament, s'han sumat a la protesta dels veïns.

Aquests espais fa anys que estan ocupats, sense que hi hagi hagut gairebé cap conflicte fins ara, que s'acosten les eleccions municipals del 28 de maig.

L'edifici, aquest dimarts a la tarda (CCMA)

Només la policia fa desocupacions

Els Mossos han recordat que una desocupació només la fa la policia "amb un mandat judicial" i han desplegat un dispositiu especial a la zona davant les protestes convocades dijous vinent a la plaça de la Bonanova per part, d'una banda, de l'empresa Desokupa i, de l'altra, dels col·lectius dels dos espais ocupats.

Els agents han acordonat la zona (Lorena Sopêna / Europa Press)

Segons ha explicat la inspectora dels Mossos d'Esquadra Montserrat Escudé, el dispositiu engegat aquest cap de setmana es mantindrà obert més enllà del dijous, mentre duri el conflicte a la zona. Un conflicte que ha assegurat que "s'està cronificant" i, per tant, s'ha abordat "des d'una intervenció contínua fins que no es resolguin el conflicte i algunes de les incògnites que hi ha al darrere":

"La intervenció desplegada aquest cap de setmana no acabarà dijous, per garantir la seguretat de veïns i veïnes, i tindrà recursos diferents, que s'aniran adaptant segons l'evolució dels esdeveniments."

L'objectiu de l'operació és, per una banda, evitar un enfrontament entre dues manifestacions de signe contrari --a favor i en contra de l'ocupació dels dos edificis de la plaça de la Bonanova--, i de l'altra, impedir que Desokupa actuï en cap dels dos blocs, com ha anunciat el fundador d'aquesta polèmica empresa en les últimes hores amb diversos vídeos penjats a les xarxes socials.

Segons detallen fonts policials, dijous es tancarà l'accés a la plaça i s'impedirà que Desokupa intervingui en cap de les dues finques.

Els Mossos preveuen posar-se entre les dues manifestacions de signe contrari, dijous, per evitar que es trobin (ACN / Àlex Recolons)

La convivència a la zona s'ha deteriorat arran de les marxes de protesta dels últims dies, com la manifestació d'aquest dimarts al vespre a la plaça de la Bonanova.

Segons la Policia, l'inici del conflicte hauria coincidit amb les convocatòries recents de partits i col·lectius de dreta i d'extrema dreta per manifestar-se al barri en contra de les ocupacions. Fonts policials admeten que en les últimes tres setmanes s'ha viscut una escalada en el deteriorament de la convivència entre el veïnatge, els col·lectius de les dues finques ocupades i les plataformes que en reclamen el desallotjament, com Ciutadans, Valents o Vox.

La candidata de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau, a la manifestació de fa una setmana (CCMA)

Més presència policial fixa, uniformada i no uniformada

El dispositiu desplegat pels Mossos consisteix, entre d'altres mesures, en l'augment de la presència de dotacions de seguretat ciutadana i ordre públic fixes a la zona, uniformades i no uniformades, "per prevenir qualsevol fet delictiu o acte violent i actuar si es produeix".

Els Mossos també participen en tasques de mediació i mantenen contacte amb tots els actors del conflicte "per rebaixar la tensió i disposar de la màxima informació possible", en coordinació amb la Fiscalia, la tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana.


Tots dos immobles són propietat de la Sareb. El Kubo és un edifici de pisos que es va ocupar per primera vegada el 2016 i ha estat desocupat pels Mossos en tres ocasions fins ara. Just al costat hi ha La Ruïna, una finca ocupada des del 2019.

En els últims dies, Ciutadans, Valents i Vox s'han concentrat a la plaça de la Bonanova en contra de l'ocupació de les dues cases, l'última vegada tot just fa una setmana. També aquests últims dies, el cos ha detectat que els ocupes de La Ruïna i El Kubo han començat a "fortificar" els edificis, aixecant alguns murs, posant ciment a les finestres o acumulant materials, previsiblement, per poder-los utilitzar en llançaments.

Dispositius per les protestes de dimarts i dijous

Per a aquest dimarts hi ha prevista una manifestació, convocada per Ciutadans, en què Mossos d'Esquadra desplegarà un dispositiu de menys intensitat que el previst per a dijous, ja que oficialment no hi ha convocada una contramanifestació.

De cara a dijous, fonts policials asseguren que hi ha elements "que fan pujar la intensitat del dispositiu". L'operatiu serà "de màxims", amb l'objectiu principal d'evitar el xoc entre totes dues parts, i els agents es posaran entre banda i banda de la plaça per evitar el contacte entre els grups oposats.

Les mateixes fonts insisteixen que Desokupa no podrà tirar endavant el desallotjament dels edificis anunciat a les xarxes socials perquè, segons remarca el cos policial, "només un jutge pot ordenar un desallotjament".

Els Mossos patrullen la zona les 24 hores, uniformats i de paisà (CCMA)

Els missatges de Desokupa, possible delicte d'odi

Segons fonts policials, cap de les dues concentracions previstes per a dijous no ha estat comunicada de manera oficial als Mossos d'Esquadra. Tanmateix, la portaveu del cos ha assegurat que la intenció de cara a les convocatòries és garantir en tot moment "la seguretat dels veïns, així com l'exercici de drets i llibertats de tots els ciutadans".

Fonts policials han confirmat que el cos ha traslladat a la Fiscalia missatges difosos a les xarxes els últims dies per part de Desokupa perquè aclareixi si podrien ser constitutius d'un delicte d'odi.

Daniel Esteve, fundador d'aquest polèmic grup, ha penjat en les últimes hores diversos vídeos en què amenaça les persones que viuen en aquests dos edificis ocupats, a qui anomena "rates" "cucs", "porcs" o "anxoves" i assegura que dijous "els passaran per sobre".

"Vosaltres sou uns centenars, nosaltres serem milers i us passarem per sobre."

També assegura que "hi haurà pals als carrers i seran ells qui pillaran" --fent referència als ocupes--, i fa responsable la policia i el govern d'Ada Colau dels "aldarulls als carrers" que hi pugui haver si intenten frenar-los i que s'hagi arribat al punt en què les coses "s'arreglin a cops al carrer".

Esteve acaba el seu missatge amb una amenaça clara, de cara a dijous:

"Cremaran els carrers. Tic Tac."

Alguns vídeos estan enviats des d'un vehicle i d'altres, al costat de la plaça de la Bonanova, assenyalant directament el punt on hi ha els dos edificis on Desokupa amenaça d'actuar.

Pels veïns, s'ha creat un problema de crispació amb vista a les eleccions

"Aquests edificis feia més de 20 anys que estaven desocupats, caient a trossos, fins que els van ocupar. Fa sis anys els van desallotjar i després en van venir uns altres, amb qui no hi havia hagut cap problema fins ara", explica Fèlix Pastor, veí del barri:

"No hi havia hagut cap problema amb ells, ni tan sols amb la pandèmia; parlaven amb la gent del barri, jo els havia vist recollir menjar del súper i donar-lo a gent de per aquí."

Però ara, amb les eleccions, continua, tot ha canviat. "Hi ha partits que volen sotir a la tele i també han vingut ocupes diferents", afegeix, i gent que ve de nit a escridassar-los "i punxar-los".

"Només responen agressivament i amb molta força quan els provoquen; si no els provoquen no fan res", reconeix un altre veí que voldria que els inquilins d'aquests edificis marxessin perquè no està d'acord amb les ocupacions, però tampoc amb l'espectacle que estan muntant els polítics. I menys encara, amb la violència.

Assegura haver vist joves que, tornant de festa, venen i insulten els ocupes amb crits des del carrer i frases com "no heu menjat un entrecot a la vida", per provocar-los que surtin.

Els últims dies, els ocupes s'han atrinxerat i han aixecat barreres als dos blocs (CCMA)

També Humbergo Rego, que té 20 anys, defensa que, fins ara, mai no havien estat conflictius, i diu que s'hi ha acostat per oferir-los ajuda "per tema d'aliments o per si els puc ajudar d'alguna manera, perquè la violència està totalment fora de lloc".

"Tinc 20 anys, faig aquest carrer per anar a l'escola des dels 10 anys i mai he tingut sensació de por; sempre he pogut passar per aquí molt a gust, tot i saber que hi havia una casa ocupa."

L'Humbergo assegura que és "l'ambient polític" qui ho ha crispat tot i que el fet que els joves que hi viuen s'hagin atrinxerat a dins "pot ser un problema" perquè els que "venen a treure'ls, Desokupa i els de Plaça Artós, que són un grup força violent", afegeix, "faran servir els mitjans que faci falta per fer-los fora".

Pel que fa al missatge de Desokupa, tots els veïns entrevistats coincideixen que els fan por tant el grup com els vídeos que estan penjant a les xarxes socials i confien que els parin els peus, com demana Fèlix Pastor:  

"Espero que Desokupa no pugui fer res. És molt perillós que puguin venir i agredir a qui vulguin. Esperem que la policia hi pugui fer alguna cosa."

També Cristina Vanrell, veïna de la zona, reconeix que tenen por i denuncia que s'ha creat un ambient de "crispació" que fins ara no existia:

"No ens agrada la violència i, per les crides a les xarxes socials, sembla que vindran grups de gent amb intenció de treure'ls a la força si fa falta. Han sigut molt clars amb això i no volem que hi hagi violència per cap banda."

Tots els veïns entrevistats per TV3 es pregunten, retòricament, per què després d'anys sense cap conflicte "sorgeix ara, a les portes de les eleccions", com es queixa Salvador Sulé, que demana a polítics i jutges que facin la seva feina.

"M'incomoda bàsicament el tema legal, no es pot entrar als pisos quan no són propis", explica, però també es pregunta "si no és la Sareb qui està pagant els Desokupa":

"M'importa que la llei es compleixi, que tothom faci el que ha de fer i que els polítics es comportin com s'han de comportar i no es pensin que la societat som tan tontos. Si no, per què fan aquests moviments quan hi ha unes eleccions el dia 28. Fins ara això no existia?"

 

 

ARXIVAT A:
PolicialExtrema dretaHabitatgeMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut