Soldats de l'exèrcit rus en un vehicle blindat de transport BTR-80 en direcció al centre d'Ucraïna
Soldats de l'exèrcit rus en un vehicle blindat de transport BTR-80 en direcció al centre d'Ucraïna

Rússia ordena una ofensiva total a Ucraïna "en tots els fronts"

El Ministeri de Defensa rus acusa el govern ucraïnès de negar-se a dialogar

Actualitzat

Ofensiva total de Rússia a Ucraïna. El Ministeri de Defensa rus ha ordenat a l'exèrcit iniciar un atac en tots els fronts, després d'acusar el govern de Kíev de negar-se a dialogar amb el Kremlin.

"Avui, totes les unitats han rebut l'ordre d'ampliar l'ofensiva en totes les direccions, en conformitat amb el pla d'atac", ha declarat el portaveu de Defensa, Ígor Konaixénkov. Ha afegit que els separatistes prorussos del Donbass, amb el suport de l'exèrcit rus, estan aconseguint amb "èxit" els objectius.

Konaixénkov ha reiterat que l'exèrcit rus no està atacant zones residencials a Ucraïna i ha acusat les autoritats ucraïneses "d'implicar la població civil" a distribuir armes "de forma incontrolada".

"Això provocarà inevitablement accidents i víctimes."

El Kremlin sosté que vaixells ucraïnesos han atacat vaixells de guerra russos al mar Negre, amb l'ajuda "molt probable" de drons d'observació nord-americans.

Un país encerclat per tropes russes

La situació que es dibuixa aquest dissabte a Ucraïna és la d'un país cada vegada més encerclat per l'exèrcit rus. En un total de nou regions ucraïneses hi han intervingut tropes russes, majoritàriament en infraestructures militars.

Si en una primera fase de la invasió, les tropes russes havien avançat per l'est i pel sud i havien arribat de forma molt ràpida fins als barris perifèrics de la capital del país, la novetat és que, en les últimes hores, també han pres posicions a l'oest, més a prop de la frontera amb Polònia.

 


L'exèrcit rus ha intentat un atac amb helicòpters prop de Lviv, la ciutat més poblada de l'oest d'Ucraïna, una de les rutes de sortida cap a Polònia.

Tot això mentre segueixen els enfrontaments a la resta del país. A la zona del Donbass, a Donetsk, s'han registrat forts bombardejos a la ciutat d'Avdíivka.

També hi ha hagut explosions al sud, a la regió de Mikolaiv, dirigides a la base aèria. Al mar d'Azov, prop de Mariúpol, s'ha fet un desembarcament amfibi. I a la província de Kherson, que limita amb Crimea, s'han vist passar combois militars russos i ha explotat una benzinera.

Kíev es prepara per a l'assalt

Les tropes russes han aconseguit estabilitzar un front al nord de Kíev i també a la part nord-oest de la ciutat, on es troba l'aeroport internacional Antónov. L'exèrcit rus té controlada aquesta zona i també assegurada l'entrada de subministraments des de la frontera amb Bielorússia a través de Txernòbil.

Al llarg del dia d'avui hi han hagut combats esporàdics en diversos punts de Kíev. A uns quatre quilòmetres del centre de la capital, al barri on aquesta matinada un edifici ha rebut l'impacte d'un míssil, s'ha sentit foc d'artilleria durant el dia.

Lluís Caelles, enviat especial de TV3 a Kíev, ha pogut constatar que els edificis oficials de la ciutat comencen a protegir-se davant un eventual assalt col·locant sacs plens de sorra i altres elements de contenció. 

La ciutat està sota toc de queda fins dilluns a les vuit del matí. En aquestes hores, alerten les autoritats locals, qualsevol persona que surti al carrer sense autorització es considerarà "enemiga". 

Les autoritats han repartit armes entre la població. Per aquesta raó, es demana als periodistes internacionals que respectin el toc de queda perquè no se'ls pot garantir que algú els pugui confongui amb atacants i els dispari.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut