Descàrrega d'ajuda militar lituana a l'aeroport de Kíev, el 13 de febrer (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Gir històric d'Alemanya, que anuncia l'enviament d'armes a Ucraïna

Els EUA aproven un tercer paquet d'ajuda militar i diversos països europeus augmenten l'enviament d'armes i equipaments

Juli Rodés AlmerActualitzat

Diversos estats de la Unió Europea i els Estats Units han anunciat aquest dissabte l'enviament de més armes, munició i equipament militar a Ucraïna, coincidint amb l'ordre a l'exèrcit rus d'ampliar l'ofensiva "en tots els fronts".

Destaca la decisió del govern d'Alemanya, que significa un trencament amb la política mantinguda fins ara, de no enviar armes a països en guerra.

El manteniment d'aquesta política havia generat nombrosos retrets i pressions al govern alemany, últimament.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha argumentat que "la invasió russa d'Ucraïna marca un punt d'inflexió" i ha dit: "Tenim el deure de fer tot el que puguem per donar suport a Ucraïna, que s'ha de defensar contra l'exèrcit invasor de Putin."


També a Twitter, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha celebrat la decisió amb un missatge en què demana a Scholz que "continuï així" i exclama: "coalició antiguerra en marxa".


El govern alemany ha aprovat l'enviament a Ucraïna de 400 llançagranades anticarros del seu arsenal que són als Països Baixos, i també la petició d'Estònia de fer arribar a Ucraïna antics obusos GDR de fabricació alemanya comprats a Finlàndia, que al seu torn els havia comprat a Alemanya després de la caiguda del mur de Berlín.

Berlín també ha anunciat que armarà l'exèrcit ucraïnès amb 1.000 coets anticarros i 500 míssils terra-aire Stinger, per augmentar la seva capacitat defensiva.

D'1,5 metres de llarg i un pes de més de 16 quilos, els Stinger tenen una velocitat de 2.400 quilòmetres per hora i un radi d'acció de fins a 5 quilòmetres.

Alemanya, a més, enviarà a Ucraïna 14 vehicles blindats i 10.000 tones de carburant, ha explicat una font governamental, que ha remarcat que "s'estan estudiant altres mesures de suport actualment".

Armes a banda, Alemanya ja ha enviat a Ucraïna un hospital de campanya.


Països Baixos: armes i material militar

Els Països Baixos, per la seva banda, proporcionaran 200 míssils terra-aire Stinger i 50 sistemes anticarros Panzerfaust 3, amb 400 coets, segons una carta presentada pel govern al Parlament.

En l'escrit s'assegura que la voluntat del Ministeri de Defensa és "entregar aquests béns tan aviat com sigui possible".

La ministra de Defensa, Kajsa Ollongren, ha admès, però, que per fer arribar els enviaments a Ucraïna caldrà superar "desafiaments logístics".

Abans, el govern dels Països Baixos ja s'havia compromès a enviar armes, com ara 100 rifles de franctirador, i material, com per exemple 30 detectors de metall, 2 robots detectors de mines o dos radars de vigilància.


Bèlgica: armes i combustible

El primer ministre belga, Alexander De Croo, ha anunciat que el seu govern enviarà a Ucraïna 2.000 metralladores i 3.800 tones de combustible.

De Croo ha afegit que està estudiant "en profunditat" altres peticions fetes pel govern ucraïnès.

 

França: combustible i congelació de béns

França enviarà equips de defensa i combustible a l'exèrcit ucraïnès, segons ha anunciat avui. A més, prendrà mesures per congelar els béns financers a França de personalitats russes.

El Consell de Seguretat i Defensa Nacional, reunit avui i encapçalat per Emmanuel Macron, també ha pres la decisió de prendre "mesures de lluita contra la propaganda d'influencers i mitjans russos en terreny europeu".


Estats Units: 310 milions en ajuda militar

Més enllà d'Europa, el govern dels Estats Units ha aprovat un paquet addicional de 350 milions de dòlars, uns 310 milions d'euros.

En un memoràndum adreçat al secretari de Defensa, Antony Blinken, el president nord-americà, Joe Biden, explica que els diners es destinaran a la defensa d'Ucraïna.

Blinken ha qualificat aquesta tercera autorització per enviar armes a Ucraïna de fet "sense precedents".

Els Estats Units ja van proporcionar armes a Ucraïna la tardor del 2021 i una segona vegada al desembre.

En total, al llarg de l'any passat van destinar més de 1.000 milions de dòlars a donar suport a la seguretat d'Ucraïna.

ARXIVAT A:
AlemanyaVladímir PutinUcraïnaRússiaEleccions Estats Units
Anar al contingut