Puigneró i Aragonès junts al Parlament
Aragonès va cessar Puigneró dimecres passat (Europa Press/David Zorrakino)

Junts retira la restitució de Puigneró en l'última proposta feta a ERC

L'última proposta de Junts no va arribar a la Presidència fins ahir a la nit i ja ha estat rebutjada

RedaccióActualitzat

La restitució de Jordi Puigneró ja no és una de les condicions de Junts en la negociació amb Pere Aragonès per apuntalar la coalició del govern. Segons ha explicat Laura Borràs a "El matí de Catalunya Ràdio", aquest punt ja no es va incloure en l'última proposta que el seu partit va traslladar als republicans, aquest diumenge.

Una proposta que, segons fonts de la Presidència, no va arribar fins a última hora d'ahir a la nit via WhatsApp i que, segons Junts, també ha estat rebutjada.

Des de l'equip del president, s'espera saber el resultat de l'executiva de Junts, que ha convocat una roda de premsa a la tarda per detallar-la. De moment, ha transcendit quina serà la pregunt a la militància: "Vols que Junts segueixi formant part del govern de Catalunya?".

La condició de la restitució de Puigneró es va retirar després que el vicepresident manifestés a l'equip negociador de Junts que ell "no seria un obstacle "en les negociacions entre Junts i Esquerra per mantenir o no la coalició del govern.

En declaracions a Rac1, l'exvicepresident, cessat dimecres passat, ha assegurat que, si bé en un primer moment va traslladar a la direcció de Junts que, si consideraven que reclamar la seva restitució "havia de ser bo per a l'estratègia negociadora, endavant", aquest diumenge, en canvi,  els va comunicar que ell no seria un escull.

La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, i el vicepresident destituït, Jordi Puigneró, arriben a la seu del partit
La presidenta de Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, i el vicepresident destituït, Jordi Puigneró 

Aragonès va justificar el cessament de Puigneró perquè, segons va dir, l'encara vicepresident no va informar-lo de les intencions del grup parlamentari de Junts de plantejar una qüestió de confiança en la primera jornada del debat de política general al Parlament, dimarts passat.
 

Puigneró: "Esquerra no ens vol al govern"

Sobre això, Puigneró ha dit: "El president em pot cessar perquè Junts li hi hagi demanat qüestió de confiança, però no per no haver-li dit a ell personalment, perquè això depèn de les estratègies de partit". I ha afegit: "No va cessar Jordi Puigneró, sinó Junts".

Amb tot, ha conclòs: "He arribat a la conclusió que Esquerra no ens vol al govern".

A banda de restituir Puigneró, la proposta que Junts va fer arribar divendres a Aragonès incloïa que el Consell per la República --que presideix Carles Puigdemont-- dirigeixi l'espai de coordinació estratègica independentista. També reclama coordinació a Madrid i que la taula de diàleg només abordi l'amnistia i l'autodeterminació. Punts de l'acord d'investidura que, per al president, ja s'estan complint.

Aragonès va rebutjar la proposta de seguida, en considerar que "no està pensada per arribar a un acord". I poc s'ha avançat en les últimes hores, un cop superat, aquest diumenge a mitjanit, el termini per negociar fixat per Junts, tampoc després que Junts retirés la restitució del vicepresident.

 

Geis agafa, provisionalment, el relleu de Puigneró

Mentrestant, aquest dilluns, a través d'un decret de govern, s'han trasllat provisionalment les funcions del Departament de Polítiques Digitals i Territori a Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats.

Gemma Geis arribava amb Puigneró a la reunió extraordinària del govern abans de la destitució
Gemma Geis arribava amb Puigneró a la reunió extraordinària del govern abans de la destitució (Europa Press/David Zorrakino)

El traspàs es fa perquè Geis, que no assumeix la vicepresidència, pugui signar tràmits del departament que necessiten el vistiplau d'un conseller.

Recupera íntegra l'entrevista d'"El matí de Catalunya Ràdio" a Laura Borràs: 

ARXIVAT A:
Jordi PuigneróJuntsCrisi de govern
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut