L'executiva de Junts es preveu llarga (Europa Press/David Zorrakino)

La pregunta de Junts als afiliats: "Vols que Junts continuï formant part de l'actual govern?"

La consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, es fa militant de Junts i defensa "la necessària permanència" del partit al govern

RedaccióActualitzat

L'executiva de Junts ha acordat preguntar a la militància si vol que el partit continuï formant part del Govern. Uns 6.000 afiliats de Junts podran optar per sortir de l'executiu, quedar-s'hi o deixar el vot en blanc, en una consulta que se celebrarà el 6 i 7 d'octubre, aquest dijous i divendres. 

La pregunta concreta serà: "Vols que Junts segueixi formant part de l'actual govern de la Generalitat Catalunya?", i anirà acompanyada d'un text introductori previ.

Els resultats provisionals es coneixeran el dia 7 i la sindicatura electoral proclamarà els definitius l'endemà, per si hi hagués alguna reclamació.

Del funcionament de la consulta n'ha informat Jordi Turull en una roda de premsa on ha lamentat que ERC no hagi fet "cap gest"

Així ho ha decidit la cúpula del partit aquest dilluns en una reunió que ha durat més de tres hores. Fonts presents a la trobada afirmen que no ha estat una reunió tensa, malgrat que s'hi han exposat diferents punts de vista.

A dos quarts de sis de la tarda hi ha prevista una roda de premsa per explicar la pregunta i el contingut de la reunió i les negociacions de les úlitmes hores.


Els dirigents comencen a definir la posició

Durant la reunió han confrontat opinions els més partidaris de continuar al govern, amb Jordi Turull i consellers com Jaume Giró o Lourdes Ciuró, i els que es decanten per trencar la coalició i sortir del govern, amb Carles Puigdemont, Laura Borràs i el seu entorn.

En aquest sentit, qui ha fet un moviment és la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, que ha formalitzat aquest cap de setmana la seva militància a Junts per Catalunya.

Segons ha informat a primera hora, s'ha fet militant  "amb el missatge inequívoc de la necessària permanència de Junts al govern de la Generalitat de Catalunya, precisament per assegurar el rumb d'aquest govern cap a la independència". Aquest dilluns participarà per primer cop a l'executiva de Junts.

Alsina ha arribat a l'executiva de Junts amb Ciuró, Cervera i Giró
Alsina ha arribat a l'executiva de Junts amb Ciuró, Cervera i Giró (EFE/Toni Albir)

Borràs reclama concreció i terminis

Per la seva banda, Laura Borràs, en una entrevista aquest matí a "El matí de Catalunya Ràdio", ha declarat que "avui ens escoltarem i ens mirarem als ulls", que "hi pot haver posicionaments en tots els sentits" i que "el debat no és si ser dins o fora del govern, sinó en complir l'acord amb un compromís amb tots els votants independentistes." I ha afegit:

"No n'hi ha prou dient 'sí, sí, sí', nosaltres volem concreció i terminis."

La mitjanit passada va acabar el termini marcat pel partit per intentar salvar la coalició, sense que es concretés cap acord amb Esquerra. Durant el cap de setmana, ni Junts ni els republicans han mogut posicions i de res sembla que ha servit que el partit de Borràs retirés la restitució de Puigneró com a condició, en l'última proposta feta a ERC.

Aquest canvi va arribar a última hora, després que diumenge al matí la trobada presencial d'una hora entre Pere Aragonès i Jordi Turull va acabar sense cap progrés. La proposta inicial de Junts, que encara incloïa la restitució del vicepresident, la van fer arribar divendres a la nit a Pere Aragonès, qui la va rebutjar la mateixa nit.

Aquest juliol, el Congrés de Junts ja va plantejar la possibilitat de consultar la militància perquè es pronunciï sobre el pacte signat el maig del 2021 amb ERC. El 99,79% dels delegats van estar d'acord a fixar aquesta consulta a l'horitzó.

Segona setmana de crisi de govern

La crisi de govern va esclatar dimecres passat. El president Pere Aragonès va cessar Jordi Puigneró com a vicepresident després de la crisi de confiança entre els socis de govern.

Va ser la resposta al plantejament de Junts de sotmetre a votació del Parlament la seva continuïtat en el càrrec. Segons va explicar el mateix Aragonès, Puigneró no el va informar de les intencions del grup parlamentari.

Sobre això, Borràs ha negat que posar sobre la taula la possibilitat d'una qüestió de confiança sigui una deslleialtat. "No és deslleial aconseguir vots que et fan president i anar en direcció contrària?", ha preguntat.

 

ARXIVAT A:
JxCatPere AragonèsLaura BorràsJordi TurullCrisi de governERC
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut