Una de les façanes del Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant
El Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant té seu a Ginebra (3Cat)

La fundació Henry Dunant mediarà en les converses PSOE-Junts

Totes les parts eviten confirmar-ho per mantenir la màxima discreció

Redacció/AgènciesActualitzat

La primera reunió de la negociació mensual entre Junts i el PSOE que es va establir en l'acord d'investidura entre tots dos partits serà aquest dissabte.

El Centre per al Diàleg Humanitari Henry Dunant, amb seu a Ginebra, serà qui faci les tasques de mediació o verificació.

TV3 hi ha estat en contacte i mantenen la discreció sense confirmar ni desmentir les informacions que des de fa dies circulen sobre el seu possible protagonisme.

Cap de les dues parts tampoc vol donar detalls d'aquestes converses, però el mateix Pedro Sánchez va explicar en una conversa amb els periodistes que van viatjar amb ell a Israel que la primera trobada seria a Suïssa, i fonts de Junts confirmen que ja s'han fet reunions, que n'hi haurà diverses i que es faran en diferents capitals europees.

És una fundació privada, vinculada a la Creu Roja i amb presidència honorífica de Javier Solana, que va participar en el final d'ETA, amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, el 2015.

També la van consultar els independentistes catalans fa tres anys, quan tenien els seus líders a la presó, i segons publica aquest divendres el digital El Español, hi hauria contactat fa un any Carles Puigdemont i l'hauria acceptat el govern espanyol. 
 

El lloc es comunicarà just abans

L'hermetisme i la discreció al voltant de la trobada ha estat una constant tant per part del PSOE com per part de Junts. I, de fet, la discreció també està entre els valors que destaca el centre Henry Durant en la seva web.

Segons ha pogut saber TV3, els assistents a la trobada --Santos Cerdán per part del PSOE, i Puigdemont, Turull i Nogueras per part de Junts-- hi aniran per separat i el lloc exacte no es comunicarà fins aquest dissabte mateix, quan també es decidirà si es fa alguna comunicació pública. També es podria assignar un portaveu de l'equip mediador, perquè s'eviti posar el focus en aquesta figura, com ha passat les ñultimes hores.

Un tret que ha destacat el periodista del diari Berria, Martxelo Otamendi, qui va seguir de prop les negociacions per a la fi d'ETA, a "Els Matins" de TV3: "No existeixen fotos d'entrades i sortides als hotels dels mediadors bascos o del govern espanyol". I ha afegit: "Jo crec que és un error anunciar que és aquí. Jo estic a favor de la transparència, però hi ha transparències impossibles".


Sánchez defensa la verificació

El president del govern espanyol defensava una vegada més aquest dijous la figura del verificador internacional pactada per PSOE i Junts, insistint que es tracta d'un "mecanisme excepcional" per facilitar el diàleg i eventualment l'acord.

Sánchez, això sí, també manté l'hermetisme i no confirma que la primera reunió amb Junts sigui a Ginebra ni que es faci aquest dissabte.

"Si dos no s'entenen, que ens acompanyi un tercer en aquesta tasca de verificació és una bona notícia, perquè ens pot ajudar efectivament a arribar a acords", deia aquest dijous en una entrevista a RTVE.

"Tant de bo en un futur no necessitem aquest sistema de verificació, perquè això significarà que hem construït una confiança" que, "honestament", diu, ara no tenen.

ARXIVAT A:
JuntsPSOEAmnistia
Anar al contingut