Madrid

La trobada amb ETA s'hauria fet a Suïssa i el govern espanyol hauria estat representat pel PSE, segons els diaris

La notícia de la reunió entre representants del govern espanyol i ETA fa una setmana ha canviat l'estat d'ànim general entorn del procés de pau a Euskadi. Només el PP ha mostrat la seva estupefacció pel contacte i perquè el govern no els en va informar. L'executiu, però, assegura que, de moment, no hi ha cap novetat substancial i que, per tant, encara no és l'hora d'informar els grups parlamentaris. Aquest dijous el diari "El Correo" apunta que la trobada s'hauria fet a Suïssa, sota els auspicis del centre Henry Dunant, especialitzat en mediació en conflictes arreu del món. "El País" afegeix que el govern hauria estat representat per una delegació del PSE. La reunió hauria estat informal i sense acords concrets.

Actualitzat

La reunió entre representants del govern espanyol i ETA fa una setmana hauria estat un contacte informal, sense acords concrets i només el compromís de treballar per una pròxima trobada a començament d'any. El diari basc apunta que la trobada s'hauria fet a Suïssa, sota els auspicis del centre Henry Dunant mentre que "El País" afegeix que el govern hauria estat representat per una delegació del PSE.

En qualsevol cas, la notícia ha canviat l'estat d'ànim entorn del procés de pau a Euskadi i només els populars han mostrat la seva estupefacció pel contacte i perquè el govern no els en va informar. Ángel Acebes ha assegurat, en aquest sentit: "Si s'ha produït la trobada, el govern no ens n'havia dit res, malgrat haver sentit tantes vegades que el president de l'executiu mantindria permanentment i personalment informat Mariano Rajoy sobre aquestes trobades", ha explicat Acebes.

L'executiu assegura que, de moment, no hi ha cap novetat

Sigui com sigui, el ministre de l'Interior va comparèixer en roda de premsa aquest dimecres després de la publicació de diversos diaris bascos sobre la primera suposada reunió entre el govern espanyol i ETA. Alfredo Pérez Rubalcaba no va confirmar ni desmentir la informació, i només va dir que ara mateix no hi ha res rellevant per comunicar sobre el procés de pau i que moltes de les informacions publicades són només especulacions.

Pel ministre de l'Interior, el procés de pau es troba en una fase preliminar i, per tant, l'obligació del govern és mantenir una actitud de prudència que, segons va reconèixer, no s'ajusta a les exigències periodístiques. En aquest sentit, va recordar que en el seu dia el president espanyol va demanar prudència perquè el procés no es pot televisar, ja que si es fes s'estarien corrent uns riscos que el govern no està disposat a assumir.

Igualment, Rubalcaba va recordar el compromís de José Luis Rodríguez Zapatero d'informar dels fets rellevants del procés, en primer lloc, els grups parlamentaris, i va insistir que quan aquest moment arribi es farà així. Rubalcaba va afegir, finalment, que encara falta temps per poder afirmar que el procés de pau es troba en una fase fructífera. Finalment, es comprometia amb els periodistes a oferir una roda de premsa cada quinze dies per informar de les novetats del procés que pugui fer públiques.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut