David Harland
David Harland del centre pel Diàleg Humanitari (Efe)
Ginebra

La Fundació Henry Dunant certifica que "ETA ha deixat d'existir"

L'organització ha fet públic un comunicat al poble basc des de la seu d'aquesta fundació, que li dona "autenticitat"

RedaccióActualitzat

L'organització especialitzada en resolució de conflictes, la Fundació Henry Dunant per al Diàleg Humanitari, ha certificat l'"autenticitat" del comunicat d'ETA en què anuncia oficialment al poble basc la seva dissolució.

Davant d'un grup de periodistes, el seu director executiu, David Harland, ha assegurat que ETA "ha deixat d'existir a les dues del migdia" i que el d'aquest dijous és el seu "últim comunicat"

"A les dues del migdia del 3 de maig de 2018 ETA ha deixat d'existir. Aquesta informació ha estat oficialment comunicada avui als governs d'Espanya i França."

Amb aquest pas, David Harland ha assegurat que s'ha "tancat un cicle històric" i que ja se n'ha informat els governs espanyol i basc. En roda de premsa a Ginebra, on la fundació té la seu, s'ha llegit el comunicat d'ETA en castellà, francès i anglès. També la carta que ha enviat a la fundació on explica la seva decisió. La carta s'ha donat a conèixer als mitjans des d'aquesta fundació

"És l'última declaració que ETA farà mai més. Cito: 'ETA ha decidit acabar els seus 60 anys d'existència. La decisió ha estat presa per tots els membres de l'organització, que han donat gran suport a aquest pas, proposat per la direcció. Gairebé tres mil militants han participat d'una manera o altra en el procés, tot i que només la meitat han tingut dret a vot com a membres d'ETA. Al final, el 93% dels participants han donat suport a la decisió."  

 

 

Un agraïment a Eguiguren, Zapatero, Urkullu i Otegi

La fundació, que també ha participat en el procés de dissolució d'ETA, actuant de mediadora entre la banda armada i el govern espanyol, ha agraït els esforços realitzats els últims anys "fins a arribar aquest dia". 

En concret, ha reconegut la determinació de l'expresident del PSE-EE Jesús Eguiguren, de l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, del lehendakari, Iñigo Urkullu, i del coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi.

De Zapatero n'ha destacat que va començar el procés el 2004, d'Urkullu que ha "promogut la pau i la veritat" i d'Otegi que "ha advocat fortament per la fi de la violència i per la dissolució" d'ETA.
 

 

David Harland ha subratllat que per endavant encara queda "un llarg trajecte de reconciliació que requerirà respecte i suport a totes les víctimes de la violència".

Al final de l'acte s'ha recordat les víctimes del terrorisme, per les quals s'ha guardat un minut de silenci. També hi ha hagut un record per les persones que "han estat torturades".

ARXIVAT A:
ETATerrorisme
Anar al contingut