Jerusalem

Jueus ultraortodoxos que prefereixen viure en un estat palestí abans que en un d'israelià

Al barri de Mea Sharim hi viuen membres de Neturei Karta, jueus antisionistes que creuen que la creació de l'Estat d'Israel és una violació a la voluntat divina

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roser Oliver i Olivella

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Pròxim Orient

@oliverolivella
Actualitzat

A Jerusalem hi ha un grup marginal de jueus estrictament ortodoxos que s'oposen fermament a l'estat d'Israel per raons religioses. Són antisionistes perquè creuen que els jueus només podran tenir un estat propi quan arribi el Messies. Condemnen amb contundència la guerra d'Israel a Gaza.

Quan passeges pels carrers del barri ultraortodox de Mea Shearim, a Jerusalem, no és estrany veure-hi alguna bandera palestina i proclames contra l'estat d'Israel. Aquí hi viuen membres de Neturei Karta, un grup minoritari de jueus haredites que advoca pel desmantellament de l'estat israelià. Són jueus antisionistes i, per tant, denuncien l'ocupació i estan a favor d'un estat palestí.

Creuen que el poble jueu no té cap potestat per establir una sobirania a la terra promesa fins que no arribi el messies i acabi amb l'exili jueu a què Déu els va condemnar per haver pecat. Segons ells, la creació de l'estat d'Israel és una violació de la voluntat divina.

Així ens ho expliquen en Yudel Hirsch i en Yitzat Goldschmidt, dos membres d'aquest grup religiós que viuen a Mea Shearim. Els dos joves van abillats amb el típic abric negre i barret i amb uns llargs tirabuixons ("payots").

" Segons la Torà, fins que el Messies no arribi i ens redimeixi no estem autoritzats a establir una entitat governamental."

Els membres de Neturei Karta es consideren a si mateixos com els defensors del judaisme pur. Són estrictes seguidors de la llei jueva i les seves tradicions i rebutgen els valors i l'estil de vida modern.


Enfrontaments amb la policia

Fa uns dies, la policia israeliana va entrar al barri i va retirar tota la simbologia palestina. Hi va haver enfrontaments amb membres de Neturei Karta que volien impedir-ho. Les forces de seguretat van actuar amb violència i els religiosos ultraortodoxos els van llançar ous, aigua i pedres i els van insultar dient-los "terroristes nazis".

No és la primera vegada que hi ha hagut batusses, però, des de l'inici de la guerra a Gaza, la tensió encara ha pujat més pel suport que aquest grup d'ultraortodoxos han donat a Hamas.

El Yitzhak critica els bombardejos israelians i mostra la seva solidaritat amb els gazians.

"Israel no podrà erradicar Hamas tan ràpid. Ara, el que estan fent a Gaza és assassinar desenes i desenes de civils que són innocents."

Manifestació a Mea Sharim contra el sionisme
Manifestació a Mea Sharim contra el sionisme


Qui són?

Els membres de Neturei Karta són descendents de jueus hongaresos i lituans establerts a Jerusalem a principis del segle XIX. Des d'un principi, van oposar-se a la nova ideologia política del sionisme, un moviment nacionalista de finals del XIX que buscava establir una pàtria per al poble jueu a Palestina --una regió que llavors estava sota control de l'imperi otomà-- i que, segons la tradició jueva, corresponia a la històrica Terra d'Israel.

El sionisme, fundat per jueus seculars, fomentava la migració cap a Palestina. Però aquells nouvinguts majoritàriament no religiosos van xocar de seguida amb els valors tradicionals i espirituals d'aquells altres jueus que havien arribat dècades abans.

El Yudel ens assegura que tots els problemes van començar amb l'arribada dels sionistes:

"El meu avi va viure aquí durant l'imperi otomà i el mandat britànic en pau amb els nostres veïns àrabs. Però de cop i volta, Herzl (fundador del sionisme) i la visió sionista van arribar i van dir que volien ser com les altres nacions i establir un estat. Però volien establir un estat a expenses d'un altre poble. És així com van crear un conflicte entre els jueus locals i els no jueus."

 

Què volen?

Aquests ultraortodoxos haredites advoquen pel desmantellament pacífic de l'estat d'Israel. En Yudel i en Yitzhak diuen que per això onegen banderes palestines

"D'acord amb la Torà, nosaltres som contraris als sionistes. I com ho demostrem? Anunciant que volem estar sota el govern dels seus enemics. Per descomptat que estem d'acord amb un govern internacional, però si hi ha un govern palestí ho acceptarem amb alegria perquè ells han estat víctimes d'un robatori per part dels sionistes."

Els seguidors de Neturei Karta sovint cremen en públic la bandera d'Israel. Volen deixar clar que el judaisme no té res a veure amb el sionisme.

 

Amistats controvertides

El rabí Moshe Hircsh, líder d'aquesta secta jueva ultraortodoxa, va ser assessor en assumptes jueus de Yasser Arafat, primer president de l'Autoritat Nacional Palestina. I altres membres del grup s'han arribat a reunir amb representants de Hamas i de la Jihad Islàmica Palestina.

També va aixecar molta polèmica la trobada de líders d'aquesta facció extrema del judaisme amb el president de l'Iran, Mahmoud Ahmadinejad, i, més recentment, al setembre, amb Ebrahim Raisi durant l'Assemblea General de l'ONU.

Totes aquestes trobades han estat molt criticades.

Quan estem a punt de sortir del barri de Mea Shearim, uns altres joves ultraortodoxos se'ns acosten per dir-nos que els membres de Neturei Karta no representen el barri. Asseguren que són jueus molt marginals i extremistes.

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaIsrael envaeix Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut