Javi López, en 10 frases: "Borrell és el candidat més influent a la Unió Europea"

López emmarca la solució del conflicte amb Catalunya en "les coordenades europees de diàleg dintre del marc legal"

Actualitzat

Javi López, candidat del PSC al Parlament Europeu, ha explicat que "la migració i el canvi climàtic són les prioritats dels europeus. Això era impensable fa 5 anys".
López, entrevistat a "El matí de Catalunya Ràdio", ha emmarcat la solució al conflicte català en "les coordenades europees de diàleg dintre del marc legal".
Sobre el tema del Sàhara, López ha dit que "cal trobar una sortida acordada per al poble saharaui", i ha afegit: "Jo no compararia la situació del Sàhara amb Catalunya. Vivim en un estat democràtic, però amb un problema polític molt gran."

López creu que Josep Borrell és el candidat "més influent dintre de les estructures de la Unió". Els socialistes aspiren a trencar l'hegemonia de Partit Popular Europeu en els últims 15 anys, liderant una coalició d'ampli espectre que vagi "des de Macron a Tsipras".

Solució per a Catalunya

"És evident que tenim un problema polític i hem de trobar les fórmules per solucionar-lo, per afrontar-lo dins de les coordenades europees, que és el respecte al marc legal que tenim a la nostra Constitució però arribant a acords, negociant, dialogant, que és com es fa política i com es fa a Europa, i és l'únic camí que tenim. I espero que amb el nou govern a Espanya es pugui obrir aquesta etapa política."

Sortida al conflicte saharaui

"S'ha de trobar una sortida acordada al poble saharaui, entre el Front Polisario i el Marroc, no sé si és un referèndum, però la situació actual ha d'acabar."

"Jo no compararia la situació del Sàhara amb Catalunya. Vivim en un estat democràtic, però amb un problema polític molt gran."

Josep Borrell, el més influent

"Hem de ser capaços de fer una anàlisi de la seva trajectòria en conjunt. És una persona plena de mèrits i solvència. És l'únic català que ha estat al capdavant d'una de les institucions de la UE, com a president del Parlament, i avui, com a ministre d'Exteriors d'un dels països grans de la Unió, és el més influent dintre de les estructures de la UE, més enllà que s'estigui més o menys d'acord amb les opinions que expressa."

Reformar l'euroordre

"Aquesta no és la prioritat de la Unió europea. He sentit la proposta de Ciutadans de bloquejar el nomenament del comissari... No té cap mena de sentit, i menys dins de la lògica europea, bloquejar un nomenament d'un comissari al Parlament europeu perquè tens una picabaralla aquí i, a més, un tercer país no diu el que a tu t'agradaria que digués un jutge."

La immigració: "Hem d'estar a l'alçada"

"Es va trobar la fórmula simplement de taponar la riuada de gent amb l'única voluntat de taponar-la, però el pacte amb Turquia no va ser un acord de la Unió europea, va ser un pacte entre els estats membres, no va passar mai per la Comissió o al Parlament Europeu."

"No tothom és culpable per igual perquè no tothom ha fet el mateix. i si tothom és responsable per igual. ningú és responsable de res."

"Hem de ser capaços d'estar a la mateixa alçada (d'Alemanya) i, a més, ara Espanya té responsabilitat en això, perquè a dia d'avui el canal per on està entrant més gent és Espanya."

Drets fonamentals

"És difícil tenir eines suficients per poder condicionar. Hem de trobar la fórmula que hi hagi conseqüències. El grup socialista el que ha proposat aquest any és que tinguem una clàusula sobre l'estat de dret. Vol dir que siguem capaços de restringir part de la política de cohesió, política regional, inversions en infraestructures, en el cas que hi hagi incompliment de l'estat de dret i les obligacions que tenen els països. No pot ser que hi hagi països que utilitzen la Unió Europea com un caixer."

Combatre l'extrema dreta: "Calen lideratges més forts"

"La Unió ha de poder posar límits, calen lideratges més forts dintre de les institucions europees, la crisi econòmica va fer que la lògica dels estats s'imposés amb més força des de l'Eurogrup al Consell, i des de fa 15 anys hi ha una hegemonia del Partit Popular Europeu brutal a totes les institucions i hi ha hagut un afebliment de la dinàmica comunitària. Necessitem una Unió que sigui capaç de marcar un lideratge i de dir a uns estats que, per molt grans que siguin, hi ha coses que no fan bé."

Trencar l'hegemonia del PP europeu

"Els socialistes ens agradaria construir una alternativa a l'hegemonia del Partit Popular que vagi des de Macron fins a Tsipras, liderada pels socialistes però amb un ampli espectre."

Canvi climàtic

"Algunes coses ja s'han fet perquè el Parlament té més pes per decidir sobre medi ambient que sobre migració. Nosaltres demanem 3 coses: mobilitzar les inversions necessàries que caldrà per fer la descarbonització de l'economia. Aposta decidida per les energies renovables. Fer una transició justa i seguir dues guies: l'Agenda 20/30 i l'Acord de París sobre el canvi climàtic."

Desigualtat i pobresa

"Hem de fer que la UE treballi contra la competència deslleial en matèria fiscal i laboral. Hem aprovat la directiva de condicions laborals, que és la primera que s'ha fet en 25 anys. Hi ha idees com la d'una prestació d'atur o d'una taula de rendes mínimes caràcter europeu, un salari mínim interprofessional -que no cal que sigui absolut, pot ser relatiu-, el salari mitjà segons l'economia de cada país, una garantia infantil per combatre la pobresa infantil... Hem de fer veure als ciutadans que Europa no és una eina freda de globalització, és una llar càlida que vol protegir els seus ciutadans."

Exèrcit europeu

"No és la nostra prioritat, però estem a favor d'un exèrcit europeu. Si fóssim capaços de generar capacitats en matèria de seguretat, una racionalització de la despesa, evitar duplicitats i augmentar la nostra autonomia estratègica i no dependre tant dels Estats Units, en un món que és més hostil que fa 5, 10 o 15 anys, seria raonable."

"La raó principal d'aquesta proposta és els Estats Units i el canvi a la Casa Blanca i la sensació que vivim en un món endinsat en una lògica de la competència de grans gegants."

Europa davant la Xina i EUA

"La Xina tindrà un paper principal i nosaltres hem d'aprendre a tenir un paper propi davant de la Xina i els Estats Units."

La Xina té un model polític molt diferent a nosaltres que entra en competència amb una lògica universal, de la democràcia, dels drets humans, amb els drets fonamentals i un model social... Tenir acords és la millor forma de defensar els drets humans. Amb la Xina i els Estats Units hem de ser capaços de tenir una veu pròpia."

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MPSC
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut