Cap dona no podrà ser expulsada per no portar la part de dalt del biquini a la piscina pública (Wikimedia Commons)

Ja es pot fer topless a totes les piscines: "Prohibir-ho és una discriminació"

No es podran aplicar ordenances municipals que impedeixin que les dones es banyin a la piscina ensenyant els pits

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

El Departament d'Igualtat i Feminismes deixa clar que vetar el topless a la piscina "és discriminatori". La Generalitat ha enviat una carta als ajuntaments en què insta totes les piscines municipals del país a aixecar la prohibició. Per tant, resol que no es podran aplicar aquelles ordenances municipals que impedeixin prescindir de la part del dalt del biquini a les dones que ho vulguin.

De fet, la normativa va entrar en vigor el 2020, però fins ara no s'ha enviat una comunicació oficial als consistoris. La Generalitat remarca que, si existeixen normes restrictives en aquest sentit, els ajuntaments les hauran de modificar per adequar-se a la llei. 

El text afirma: "Constitueix una discriminació la prohibició a les dones d'utilitzar les instal·lacions amb el tors nu (el que es coneix com a 'topless')." A la mateixa carta, el govern recull que la llei considera una pràctica discriminatòria prohibir l'alletament d'un infant a les piscines o bé vetar el "vestit de bany integral".

Així, s'arriba al final d'una lluita que fa anys que dura. El col·lectiu Mugrons Lliures, que ha liderat les protestes contra aquest veto des de fa sis anys, ha celebrat la notícia amb un fil a Twitter. Remarquen que cap dona ja no haurà de patir per si l'expulsen d'una piscina per aquests motius.

L'entitat ha fet pública la carta íntegra que els ajuntaments van rebre a finals de març:

L'entitat agraeix explícitament l'acord a la Conselleria d'Igualtat i Feminismes i a la seva titular, Tània Verge, així com a altres institucions públiques vinculades. Van reunir-s'hi al setembre i les descriuen com persones "compromeses, honestes i amb paraula."

La normativa és aplicable també a les instal·lacions privades d'ús públic, com les piscines de parcs aquàtics o hotels, entre d'altres. Fonts de la mateixa conselleria han explicat al 324.cat que "ho ha de complir tothom i, si hi ha infraccions, es poden notificar a l'Oficina d'Igualtat".

Les sancions previstes a la llei aprovada fa tres anys poden anar entre els 300 i els 500.000 euros de multa, en funció de la gravetat de l'incompliment.

La Generalitat assegura que durant el 2022 han tingut coneixement de "diferents casos de discriminació a les piscines d'ús públic i que s'hi ha de posar fi per garantir el dret a la igualtat". De fet, l'estiu passat es va fer una campanya institucional en aquest sentit.

Els tres supòsits que cita la carta inclouen les situacions que poden ser "susceptibles de discriminació entre les quals hi ha el sexe o gènere i conviccions religioses d'acord amb l'article 1 de la llei 19/2020, del 30 de desembre".

Per tot plegat, consideren que s'ha de posar fi a aquestes situacions que "exclouen una part de la població de l'accés a determinats serveis i vulneren la lliure elecció de cadascú sobre el seu propi cos", un posicionament que ja havia remarcat el síndic de greuges fa cinc anys.

 

ARXIVAT A:
FeminismeDrets humansIgualtat de gènere
Anar al contingut