Roma

Itàlia obliga els treballadors a tenir el passaport Covid per anar a la feina

La mesura, la més estricta d'Europa, entrarà en vigor el 15 d'octubre

RedaccióActualitzat

Tots els treballadors d'Itàlia, tant del sector públic com del privat, estaran obligats a tenir el passaport Covid.

El govern que encapçala Mario Draghi ha aprovat un decret que estableix com a requisit per anar a la feina el certificat de vacunació, un test negatiu les últimes 72 hores o la documentació que s'hagi superat fa poc la infecció.

La mesura entrarà en vigor el 15 d'octubre i pretén incrementar l'índex de vacunació en aquest país i "fer els llocs de treball encara més segurs", segons el ministre de Salut, Roberto Speranza.

La decisió s'adreça a 23 milions de treballadors, segons el govern.

A Itàlia, hi ha al voltant d'un 75% de la població major de 12 anys immunitzada.


Ja s'exigeix en llocs públics

Cartell al Coliseu que alerta que per entrar-hi cal el certificat Covid
El certificat Covid s'anomena "green pass" a Itàlia (Reuters/Yara Nardi)

Allà, el certificat s'anomena "passi verd" i ja s'exigeix per accedir a bars i restaurants, gimnasos, museus, convencions, trens o avions.

Ara també l'hauran d'ensenyar els treballadors, des dels electricistes fins a treballadors domèstics o mainaderes, amb l'única excepció dels autònoms que treballin des de casa.

Les persones que accedeixen a centres de treball però siguin externs també hauran d'acreditar vacuna, test negatiu o malaltia superada.

En el mateix decret s'inclou una rebaixa del preu dels tests de diagnòstic. Costaran 0 euros a les persones que no es puguin vacunar, 8 euros per als menors de 18 anys i 15 per a la resta, una xifra inferior als 20 que costen ara.

Multes per incompliment

Per a qui no acati la norma es preveuen sancions, inclosa la suspensió de feina i sou per als que vagin a treballar sense ensenyar el "passi verd" durant cinc dies seguits, o multes que van dels 600 als 1.500 euros per al treballador i de 400 a 1.000 per a l'empresa.

En tot cas, però, no es podrà acomiadar el treballador.

Alguns sindicats s'han queixat que els treballadors es vegin abocats a "pagar per treballar", en referència al cost dels tests de Covid-19 que s'hauran de fer els no vacunats. Per això demanen la gratuïtat de les proves.

L'exigència del certificat Covid genera tensions al govern, sobretot pels recels de la Lliga, el partit d'ultradreta de Matteo Salvini, reticent a forçar la gent a vacunar-se si no es volen fer proves de forma continuada.

ARXIVAT A:
ItàliaVacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut