Una psicòloga, a una manifestació contra la vacunació obligatòria el 14 de setembre a París (Reuters/Sarah Meyssonnier)
Protesta contra la vacunació obligatòria, el 14 de setembre a París (Reuters/Sarah Meyssonnier)
París

3.000 sanitaris no vacunats suspesos de feina a França el primer dia que és obligatori

El govern manté que la majoria d'afectats per la llei de vacunació obligatòria han optat per demanar hora per punxar-se

RedaccióActualitzat

En 24 hores, França ha sancionat uns 3.000 treballadors que encara no s'han vacunat de la Covid, tot i que la llei els obliga a fer-ho.

Aquest dimecres va entrar en vigor l'obligació d'estar vacunat i, en un sol dia, l'executiu francès ha comptabilitzat centenars de suspensions de feina entre els treballadors sanitaris. No poden anar a treballar i, per tant, tampoc rebran el sou corresponent.

La xifra l'ha donat el ministre de Salut, Olivier Véran, que ha afegit que també hi ha hagut "algunes desenes de renúncies".

La majoria de la gent, però, ha optat per fer cas al govern i agafar hora per posar-se la vacuna, segons el ministre:

"Molts s'han fet vacunar veient que l'obligació era una realitat."

El govern relativitza les xifres de suspesos de feina recordant que, en total, són 2,7 milions d'assalariats els que només poden anar a la feina si han rebut la vacuna. A més de treballadors d'hospitals, afecta els de residències, cuidadors a domicili, bombers o personal de les ambulàncies.

Un hospital de Niça, amb 450 sancionats, o un de Perpinyà, amb 100, són dels llocs on s'han comptabilitzat més suspensions, mentre que al nord del país n'han registrat menys.

Un dels casos extrems és el d'un treballador del servei de seguretat contra incendis d'un hospital de Niça, que diu que està en vaga de fam contra la mesura.

Un treballador d'un hospital de Niça està en vaga de fam contra l'obligació de vacunar-se
Un treballador d'un hospital de Niça està en vaga de fam contra l'obligació de vacunar-se (Reuters/Eric Gaillard)

 

Sense col·lapse, segons el govern

El govern manté que no s'ha donat el col·lapse que pronosticaven alguns sindicats.

El ministre de Salut assegura que la majoria d'afectats són personal de suport. "No hi ha hagut caos, ni de bon tros", ha afirmat Véran a l'emissora RTL.

La vacunació és majoritària als hospitals, on es calcula que hi ha entre un 1% i un 2% de professionals sense cap dosi, un percentatge similar al dels geriàtrics.

Queda clar, però, que la feina que no fan uns l'han d'assumir els altres. "Si no substituïm els que falten, la feina recau en els altres i temem un cercle viciós, amb el cansament, esgotament i increment de l'absentisme", ha admès el director d'una residència de Bordeus, que lamenta les dificultats per trobar personal.

Itàlia i Anglaterra també van cap a la vacuna obligatòria

El govern d'Emmanuel Macron va anunciar a mitjans de juliol que feia obligatori el passaport Covid per entrar a restaurants, gimnasos i museus. Això, juntament amb el requisit per als treballadors de l'àmbit sanitari, ha fet elevar la vacunació.

Segons les dades del govern, el 83,8% dels adults francesos tenen la pauta completa. Si es té en compte el conjunt de la població, són 7 de cada 10 persones, d'acord amb el portal Our world in data.

Un altre país que ha fet obligatòria la vacuna o presentar un test negatiu per anar a la feina és Itàlia, en aquest cas per a tots els treballadors tant del sector públic com el privat. El requisit del certificat Covid entrarà en vigor el 15 d'octubre.

I al Regne Unit també es treballa perquè els sanitaris de primera línia i cuidadors estiguin igualment obligats a vacunar-se si volen mantenir la feina, amb l'objectiu de mantenir el virus a ratlla durant l'hivern.

 

ARXIVAT A:
FrançaVacunes
Anar al contingut