Israel

Israel rebutja l'"informe Baker"

El primer ministre israelià no està d'acord amb l'anàlisi sobre el Pròxim Orient que fa el grup de veterans polítics dels Estats Units en l'anomenat "informe Baker". Per Ehud Olmert, no és correcte lligar el conflicte entre israelians i palestins amb tots els mals de la zona. El document nord-americà especifica que la postguerra iraquiana no millorarà si no s'aconsegueix redreçar el procés de pau araboisraelià. Olmert també ha descartat obrir converses amb Síria, tal com demana també el grup d'experts.

Actualitzat

Des d'Israel no agrada gens que l'informe hagi estat redactat per James Baker, que va ser secretari d'Estat quan Bush pare era president i que ja va obligar Israel, l'any 1991, a seure en una taula amb els palestins a la conferència de Madrid. Ho va aconseguir amenaçant els israelians de retirar-los part de les ajudes econòmiques.

Però aquesta no és l'única raó per a la freda rebuda d'Israel en l'infome. El primer ministre ha dit obertament que no està d'acord amb l'anàlisi que fa del Pròxim Orient, perquè lliga el conflicte entre israelians i palestins amb els mals de la zona. Per Baker, si Israel no soluciona els seus conflictes amb els palestins i amb el seus veïns no hi podrà haver estabilitat a la regió, un argument que xoca frontalment amb la posició del govern israelià.

L'informe també recomana a Israel establir negociacions de pau amb Síria i posar sobre la taula una possible retirada israeliana dels alts del Golan, territori sirià ocupat per Israel des del 1967. Olmert ja ha descartat obrir aquestes converses. Precisament les autoritats sirianes han elogiat l'informe i el consideren objectiu, especialment pel paper que han de tenir els estats veïns a l'Iraq.

A més, aquesta és la primera vegada que un document oficial nord-americà cita, textualment, el dret del retorn dels refugiats palestins. N'hi ha més de quatre milions repartits entre Gaza, Cisjordània i els països veïns. L'"informe Baker" no és vinculant ni surt de la pròpia administració Bush, però considera el dret del retorn com un dels punts sobre els quals s'ha de negociar per trobar una solució basada en l'existència de dos estats: Israel i un estat palestí.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut