La resta víctimes mortals de l'atac a l'edifici residencial són civils (EFE/Mohammed Saber)

Israel mata un dels líders de Jihad Palestina durant un bombardeig en què moren 9 civils

Es tracta de Taisir al-Jabari, número dos de la Jihad Islàmica Palestina i responsable del seu braç armat al centre i nord de la Franja de Gaza

RedaccióActualitzat

L'Exèrcit israelià ha matat aquest divendres el número dos del grup Jihad Islàmica Palestina a la Franja de Gaza, durant un atac aeri a un edifici residencial que ha deixat almenys nou morts més i una cinquantena de ferits.

Fonts de seguretat i del Ministeri de Salut a Gaza han confirmat la mort de Taisir al-Jabari, número dos del grup i responsable del seu braç armat al centre i nord de la Franja.

La resta de víctimes eren civils, entre les quals una nena de cinc anys, segons ha confirmat el Ministeri de Salut de Gaza. A l'edifici atacat s'hi alberguen oficines de mitjans de comunicació i d'organitzacions humanitàries.

Familiars de la nena morta durant els atacs israelians a Gaza porten el cos al funeral (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

"Atac preventiu" segons Israel

El portaveu de l'Exèrcit d'Israel, Richard Hecht, assegura que es tracta d'un "atac preventiu" contra la Jihad Islàmica i que 15 combatents islamistes també han estat abatuts durant l'operació batejada amb el nom "Despuntar de l'Alba".

Els atacs sobre Gaza --un territori de 2 milions de persones sota estricte bloqueig per part de l'estat d'Israel-- arriben després de la detenció d'un altre líder de la Jihad, Bassem Saadi, a Cisjordània, aquest dilluns.

Si bé el grup palestí es va limitar a amenaçar amb represàlies, sense que s'hagin acomplert, les autoritats israelianes van declarar l'estat d'alerta al país. L'Exèrcit d'Israel ha desplegat reforços al voltant de la Franja i ha tancat els passos fronterers als ciutadans de Gaza.

L'atac d'aquest divendres amenaça de desencadenar una nova escalada de violència a la regió (Reuters/Mohammed Salem)

Nova escalada de violència

L'última vegada que Israel i els grups islamistes de Gaza van enfrontar-se va ser el maig del 2021, en una guerra d'onze dies que va deixar 260 palestins i 13 israelians morts.

L'atac d'aquest divendres amenaça de desencadenar una nova escalada de violència a la regió. Egipte, Qatar i les Nacions Unides han obert negociacions amb Tel-Aviv i Gaza.

Les demandes de la Jihad per no respondre amb atacs inclouen l'alliberament de presoners i el cessament de les batudes militars al camp de refugiats de Jenin, Cisjordània, on diversos milicians islamistes han mort els darrers mesos i on va ser arrestat Basseem Sadi aquest dilluns.

Però el primer ministre d'Israel, Yair Lapid, assegura que actuaran contra la Jihad "per eliminar l'amenaça que representa per als ciutadans israelians".

Com a resposta a l'ofensiva israeliana, el líder de la Jihad palestina, Ziad al-Nakhala, ha anunciat des de Teheran que dispararan coets a Tel-Aviv i altres ciutats israelianes. Aquest divendres a la nit, el sistema de defensa aeri ha interceptat un centenar de projectils, que no han causat ferits.

En els darrers mesos, la tensió també s'ha focalitzat a la Cisjordània ocupada, on la pressió dels colons israelians i el desplaçament forçat dels palestins han provocat enfrontaments i morts a les principals ciutats palestines, entre les quals, la periodista d'Al-Jazeera Shireen Abu Akleh.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelGaza
Anar al contingut