Peixos morts a l'aigua al riu Besòs al seu pas per Montcada i Reixac, després de l'incendi d'indústria a Montornès del Vallès
Peixos morts a l'aigua al riu Besòs al seu pas per Montcada i Reixac, després de l'incendi d'indústria a Montornès del Vallès

Investiguen si l'incendi d'indústria al polígon de Montornès del Vallès ha contaminat el Besòs

Actualitzat

ACN Montornès del Vallès - L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci del Besòs investiguen si l'incendi d'indústria al polígon de Montornès ha pogut contaminar el Besòs. Una de les naus calcinades tenia bidons i dipòsits de líquids inflamables, que van provocar fortes explosions, una gran fumarada i l'activació del PLASEQCAT. El riu baixa aquest dissabte amb gran quantitat d'escuma al seu pas per Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet, i s'han observat nombrosos peixos morts a la zona. L'ACA ja ha pres mostres de l'aigua per avaluar l'impacte ambiental. "Aquest matí ens hem llevat amb el riu Besòs cobert d'escuma, amb una forta olor àcida i grans quantitats de peixos grans i petits morts", ha lamentat l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) 301.

L'EDAR Montornès aconsegueix contenir part de l'abocament en un dipòsit

"Ens organitzem i per grups els voluntaris retirem peixos morts del riu", ha continuat l'ADF 301, que ha precisat que ja ha tret de l'aigua més d'un centenar de peixos i anguiles sense vida a l'alçada del pont de la Roca, a Montcada i Reixac. Per la seva banda, l'EDAR Montornès ha informat que ha aconseguit contenir en un dipòsit del recinte gran part de l'abocament derivat de l'incendi d'indústria al sector E del polígon Can Parellada. Segons l'EDAR Montornès, cap a les 19.30 hores els tècnics van rebre l'avís de l'incident i es va procedir a confinar i desviar cap a uns dipòsits buits l'efluent d'entrada a l'estació depuradora d'aigües residuals durant unes hores (aproximadament fins a les quatre de la matinada).

"Gràcies a aquesta ràpida actuació, s'ha pogut contenir el 100% de l'abocament que ha arribat a planta, que resta ara en aquests dipòsits i s'anirà tractant de manera progressiva i controlada per tal d'evitar afectacions a la planta i garantir els nivells de qualitat de l'aigua efluent", ha assenyalat l'EDAR Montornès, que ha pogut continuar funcionant pràcticament amb total normalitat i garantint la qualitat de l'aigua efluent, "que tot i haver augmentat lleugerament els nivells d'amoni no ha ocasionat danys en el riu". "En unes hores la planta recuperarà el seu normal funcionament i els paràmetres de qualitat anteriors al sinistre", ha avançat l'EDAR.

Segons l'EDAR Montornès, l'escuma blanca al riu Besòs i l'aparició de peixos morts pot ser degut a l'arribada d'un petit percentatge de les aigües emprades en les tasques d'extinció "a través de les pluvials". "Es creu que aquest petit abocament pot haver ocasionat la mort d'alguns peixos i una làmina blanquinosa que s'observa a l'aigua en alguns trams del Besòs, especialment al seu pas per Montcada i Reixac", ha apuntat l'EDAR.

Anar al contingut