Interrogants del futur polític de Laura Borràs: pròxims passos judicials i parlamentaris

Segons el reglament, quan hi hagi la interlocutòria caldrà decidir si se suspèn la presidenta del Parlament

Enllaç a altres textos de l'autor Anna Poch

Anna Poch Pubill

Periodista de la secció de Política de TV3

@AnnaPoch
Actualitzat

El futur polític de Laura Borràs té oberts diversos interrogants. El primer és el quan: quan el jutge dictarà la interlocutòria d'obertura de judici. Aquest juliol? O ja al setembre? Hi ha opcions que ho faci de manera imminent, abans de marxar de vacances.

Quan hi hagi aquesta interlocutòria, serà el moment en què, amb el reglament del Parlament a la mà, Esquerra i Junts hauran de prendre la decisió de si suspenen la presidenta del Parlament o no.


Els passos judicials

La defensa de Laura Borràs, exercida per l'advocat Gonzalo Boye, s'està plantejant presentar un recurs en contra del que va decidir aquest dimecres el jutge: tancar la investigació i processar la presidenta del Parlament.

Només ho podrà fer un cop rebi la notificació oficial. Fins ara, només se n'ha assabentat per la premsa. Quan Borràs rebi la notificació oficial, tindrà 3 dies per presentar-lo, si és que escull aquesta opció. Però, en qualsevol cas, el recurs no aturaria el procés judicial. El jutge podria decidir seguir amb el procediment i pronunciar-se més endavant sobre el que hagi al·legat la presidenta del Parlament.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la reunió de la Mesa
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant una reunió de la mesa

Paral·lelament, la Fiscalia té 10 dies per fer públic el seu escrit d'acusació, que inclourà les penes que demana (és a dir, els anys de condemna i si són de presó i/o inhabilitació) i també per quins delictes. Un dels dubtes: si la Fiscalia mantindrà el delicte de malversació, delicte que comporta presó.

Aquest dimecres el jutge va incloure la malversació com també el frau, la prevaricació i la falsedat documental, per quan Borràs era la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, per una presumpta fragmentació de contractes en benefici d'un conegut.

Un cop hi hagi l'escrit de la Fiscalia i s'hagi estudiat el possible recurs de Laura Borràs, el jutge dictarà l'obertura de judici. Hauria de posar també data a aquest judici. Ara per ara, no hi ha cap previsió segura. L'especulació, cap al setembre o octubre.


La legislatura està en perill?

Junts per Catalunya ha tancat files amb Borràs. El partit que presideix Borràs des del 4 de juny continua fent pinya amb la també presidenta del Parlament. Aquest dijous, Josep Rius, un dels vicepresidents de Junts, ha volgut començar el ple amb aquestes paraules:

"Vull començar donant tot el suport a la presidenta Borràs, que es troba sota l'espasa repressiva de l'Estat. És l'enèsim exemple d'una situació de persecució que no només denunciem nosaltres."

Ara bé, dins de Junts, tampoc hi ha una única posició sobre què passaria si Esquerra no donés suport a Borràs. Algunes veus apunten que s'hauria de trencar també el govern de coalició ERC-Junts i, per tant, que podria ser el final de la legislatura.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull durant el congrés de Junts a Argelers (ACN / Natàlia Segura)
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l'exconseller Jordi Turull durant el congrés de Junts a Argelers (ACN / Natàlia Segura)


Què decidirà Esquerra?

Esquerra ha intensificat el debat intern. Té, com reconeixen diverses veus, una decisió "complicada, complexa" per prendre: mantenir el suport a Borràs o no.

A la balança, d'una banda, els republicans, com la CUP, no creuen que el cas de Borràs formi part de la causa general contra l'independentisme,
que no se'l pot equiparar a les altres causes relacionades amb l'1 d'octubre, sinó que és --diuen-- un cas de mala gestió.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, presideix la reunió de la Mesa del Parlament
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, presideix una reunió de la mesa del Parlament

També recorden que el codi ètic d'Esquerra és molt estricte: que, si Borràs fos militant d'Esquerra -diuen- l'haurien cessat, i no pensen "abaixar el llistó".

Aquest dijous, l'expresidenta de la cambra Carme Forcadell, ara a Esquerra, feia una petició a l'actual presidenta Laura Borràs, en declaracions a la Cadena Ser:

"En aquest cas, no ha de pensar en ella mateixa, sinó pensar en el prestigi de la institució, perquè el Parlament ha de ser una institució exemplar, amb tolerància zero cap a la corrupció..

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, creu que "quan algú té a sobre un indici d'aquestes característiques, és millor que l'aclareixi i que no sacrifiqui tot el moviment independentista exigint-li un suport a cegues". "És molt millor que s'aclareixin els fets, que li traguem el focus independentista i de repressió... i que retorni. Si em passés a mi, faríem exactament això". Eren declaracions del 8 de maig a l'Agència Catalana de Notícies.

Ara bé, Esquerra també valora la motivació política que creu que hi ha darrere de la causa de Borràs i la vulneració de la presumpció d'innocència. Laura Borràs, com va dir a "Els matins" el 22 de març, sempre ha reclamat a ERC i la CUP que els polítics no facin de jutges i que, per tant, la mantinguin com a presidenta del Parlament almenys fins que el tribunal decideixi.


Què farà la CUP?

La CUP-G s'inclina, en aquests moments, per no donar suport a la continuïtat de Borràs, però encara ha de fer el debat intern i, per tant, encara no han pres la decisió definitiva.

La formació recorda que el seu grup no va donar suport a la investidura de Laura Borràs com a presidenta del Parlament. Va ser la CUP qui va proposar introduir l'article 25.4 al reglament de la cambra.


El 25.4

L'article del reglament més mirat des que Laura Borràs és presidenta del Parlament el 12 de març del 2021 és el 25.4. És aquest:

"25. 4. En els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels Diputats."

Els lletrats de la cambra, l'octubre del 2021, van fer un informe per modificar el reglament, que proposava també eliminar aquest article perquè consideren que vulnera la presumpció d'innocència, perquè insta a deixar el càrrec abans de judici.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la reunió de la Junta de Portaveus.
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, a una reunió de la Junta de Portaveus

Aquest article va ser introduït el juliol del 2017 a proposta de la CUP i aprovat amb els vots també a favor de Junts pel Sí (que integrava,
recordem-ho, Esquerra i Junts).

El concepte "corrupció" que hi ha en aquest article obre un altre debat: quins delictes es consideren corrupció? Malversació? Frau? I és que el terme "corrupció" és, segons també han dit lletrats de la cambra, massa genèric i no té una translació directa al Codi Penal.


Quins passos se seguiran al Parlament?

Encara no hi ha el camí traçat que se seguirà al Parlament. La decisió política sobre Laura Borràs la podria prendre la mesa o que la mesa donés pas a la comissió de l'Estatut del Diputat, perquè fes un dictamen, un informe que aniria a càrrec del president de la comissió, el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas. Aquest dictamen aniria al ple i, per tant, s'hauria de votar.

 

ARXIVAT A:
JudicialJxCatLaura BorràsParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut